Κολυμπήστε …Κάνει Καλό!

Η καθιστική ζωή είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών.  Το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή κινείται στο 60-85% ανάλογα τη χώρα.  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 66% των Ευρωπαίων δεν ασκείται ούτε στο ελάχιστο.

H καθιστική ζωή επηρεάζει αρνητικά πολλά όργανα και συστήματα και θεωρείται πραγματική αρρώστια, καθώς είναι ίσως η πιο σημαντική παράμετρος στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής είναι η μειωμένη φυσική ικανότητα και αντοχή.  Όχι μόνο προδιαθέτει για ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιοπάθειες, αλλά φαίνεται να επιταχύνει και την ίδια τη διαδικασία της γήρανσης – οι άνθρωποι που ασκούνται είναι γενετικά νεότεροι έως και δέκα χρόνια.  Ακόμα έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο έως 300% στις ομάδες κινδύνου όπως οι υπερτασικοί, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί ή οι καπνιστές, συγκριτικά με άτομα που έχουν τα ίδια προβλήματα αλλά αθλούνται.

Αντίθετα, η άσκηση συμβάλλει σημαντικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, το στρες. Όλοι γνωρίζουμε ότι και η ελάχιστη άσκηση είναι καλύτερη από τη μη άσκηση.

Carol BennettΗ άσκηση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, για να κερδίσουμε τα πολλά και σημαντικά οφέλη που μας υπόσχεται, όπως περισσότερα και καλά χρόνια ζωής, πρόληψη της ανάπτυξης των παραγόντων κινδύνου, πρόληψη και θεραπεύει της στεφανιαίας νόσου, του μεταβολικού συνδρόμου, της καρδιακής ανεπάρκειας, τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, της οστεοπόρωσης κ.ά.

Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος άθλησης για όλες τις ηλικίες δεν είναι άλλος από… την κολύμβηση!  Αυτό συμβαίνει γιατί αφενός η άνωση του νερού δεν επιτρέπει τη δημιουργία κραδασμών και αφετέρου, το νερό δεν επιτρέπει τη μεγάλη αύξηση της σωματικής θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών ή της αρτηριακής πίεσης.  Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, συνδυάζοντας ωφέλιμη άσκηση και ευχάριστη απασχόληση, μακριά από την καρέκλα του γραφείου του;

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η άσκηση για τα παιδιά.  Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην αρμονική σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, αφού βοηθά στη βελτίωση και διατήρηση της καλής του υγείας, αλλά και στη βελτίωση των πνευματικών και ψυχολογικών δραστηριοτήτων του.  Ακόμα αποτελεί ίσως τη μόνη διέξοδο για την απαγκίστρωση του από τις βλαβερές συνέπειες που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Ειδικά στην περίπτωση της κολύμβησης, τα παιδιά μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση με τα παιχνίδια στο νερό με φίλους, πράγμα που συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση τους.  Οι συνήθειες που αποκτούν μέσω αυτής της υγιούς ενασχόλησης, εγγυώνται τη δημιουργία θετικών βιωμάτων τα οποία θα τα συνοδεύουν και προστατεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Κολυμπήστε …κάνει καλό!

This entry was posted in Θάλασσα & Πισίνα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»