Απολαμβάνουμε τα Καλοκαιρινά Μπάνια με Ασφάλεια

Little girl on vacationΤο καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και η ζέστη μας ωθεί στις παραλίες και τις πισίνες, για να δροσιστούμε, να κολυμπήσουμε και να χαρούμε.   Ωστόσο, για να μην μας βγει …ξινό το κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό, οφείλουμε να τηρούμε πάντα κάποιους βασικούς κανόνες.

 • woman in the seaΟ πιο γνωστός κανόνας είναι να μην κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι.  Αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 2,5 με 3 ώρες από τη στιγμή που φάγαμε ή καταναλώσαμε αλκοόλ, για να μην επιβαρύνουμε επικίνδυνα την καρδιά  μας.
 • Από την άλλη, δεν είναι καλό να κολυμπάμε και εντελώς νηστικοί, γιατί μπορεί να εξαντληθούμε.  Μια ελαφριά τροφή (φρυγανιά, ένα φρούτο, κ.λπ.), θα αποτρέψει αυτόν τον κίνδυνο.
 • lady sunbathingΔεν κολυμπάμε όταν δεν αισθανόμαστε καλά ή όταν είμαστε κουρασμένοι.  Με τον παραμικρό πόνο στο στήθος ή στο κεφάλι, καθώς και αν νιώσουμε ζαλάδα ή τάση για εμετό, τρέμουλο ή μελάνιασμα στα χείλη, πρέπει να βγούμε αμέσως από τη θάλασσα.
 • Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή, ειδικά όταν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι.  Η καλύτερη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η παράλληλη με την ακτή κολύμβηση, σε βάθος που πατάμε.
 • Άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει να ζητούν την άδεια από τον γιατρό τους προτού ξεκινήσουν τα μπάνια.  Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν φάρμακα που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση.
 • ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΈχουμε πάντα τα μάτια μας πάνω στα παιδιά, είτε αυτά ξέρουν κολύμπι είτε όχι. Δεν επαναπαυόμαστε ακόμα και αν φοράνε μπρατσάκια ή σωσίβιο.  Σε αυτή μάλιστα την περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρασύρει το παιδί στ’ ανοιχτά ο άνεμος ή ένα ρεύμα.  Ακόμα και το παιχνίδι του παιδιού μ’ ένα κουβαδάκι δίπλα στο κύμα είναι επικίνδυνο, γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να πέσει με το πρόσωπο στο νερό και να πνιγεί ακόμα και στα 10 εκατοστά νερού!  Γενικά, ας έχουμε πάντα κατά νου ότι το κακό μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και …αθόρυβα.  Σημειωτέον ότι κάθε ενήλικας δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσοτέρων των δύο παιδιών.
 • Στις άγνωστες θάλασσες κολυμπάμε προσεκτικά.  Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα, κ.λπ.
 • Αποφεύγουμε το κολύμπι σε απομονωμένες και απόμακρες παραλίες, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν κοντά άλλα άτομα που μπορούν να βοηθήσουν σε ώρα ανάγκης. 
 • silhouette of friends jumping on beach in sunsetΤο βραδινό μπανάκι μπορεί να είναι ρομαντικό αλλά έχει και μια δόση επικινδυνότητας, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να χάσουμε τον προσανατολισμό μας.
 • Aποφεύγουμε να μπαίνουμε τρέχοντας στην παγωμένη θάλασσα, μετά από πολύωρη παραμονή στον ήλιο, γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ταλαιπωρεί τον οργανισμό και μπορεί να μας προκαλέσει δυσφορία.  Στο νερό πρέπει να μπαίνουμε σταδιακά, με αργές κινήσεις, για να προσαρμοστεί το σώμα στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
 • Αν μας πιάσει κράμπα, κατ’ αρχήν μένουμε ψύχραιμοι, αναπνέοντας κανονικά.  Τεντώνουμε το σημείο που πάσχει και κινούμαστε αργά προς την ακτή.  Αν τυχόν δεν μπορούμε να κουνηθούμε, ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση με τα χέρια και τα πόδια ανοιχτά και όλα θα περάσουν.  Στην ανάγκη, φωνάζουμε για βοήθεια.
 • lifeguardΣτις οργανωμένες παραλίες κολυμπάμε εντός της ζώνης παρακολούθησης, η οποία οριοθετείται από κόκκινες σημαδούρες, πέρα από τις οποίες κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.
 • Πάντα βγαίνουμε στην ξηρά, όταν υψωθεί κόκκινη σημαία κινδύνου από τον ναυαγοσώστη.  Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα ή τα ρεύματα έχουν γίνει επικίνδυνα, ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα ή ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
 • Δεν κολυμπάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες (για μόλυνση, θαλάσσια ρεύματα, κ.λπ.).
 • Σε περίπτωση καταιγίδας βγαίνουμε αμέσως από τη θάλασσα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
 • 04Ειδικά στην πισίνα:  Δεν βουτάμε ποτέ αν πρώτα δεν έχουμε ελέγξει το βάθος της πισίνας και τη διαμόρφωσή της.  Δεν βιαζόμαστε στον βατήρα, αφήνουμε χρόνο στον προηγούμενο να βουτήξει.  Δεν  αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια που επιπλέουν ως σωσίβια, γιατί δεν είναι.

Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.  Ας γνωρίζουμε τα όριά μας στο κολύμπι και ας τα σεβόμαστε.

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης …κάνει καλό!

This entry was posted in Θάλασσα & Πισίνα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»