Του Κόσμου οι Άγιοι με τα Δώρα

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ 1Μέρες γιορτινές, μέρες χαράς, ιδιαίτερα για τα παιδιά που περιμένουν με λαχτάρα τα δώρα που θα τους φέρει ο αγαπημένος τους Άγιος.  Κάποια παιδιά παίρνουν τα δώρα τους πολύ νωρίς, κάποια άλλα …κατόπιν εορτής!  Ας γνωρίσουμε μερικούς Άγιους του κόσμου και τις συνήθειές τους:

Βραζιλία – Papai Noel

Ο Βραζιλιάνος Άι-Βασίλης λέγεται Papai Noel και λένε ότι ζει στη Γροιλανδία. Από εκεί ξεκινά το ταξίδι του για να μοιράσει δώρα στα παιδιά ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ιαπωνία – Hoteiosho

ΙΑΠΩΝΙΑ HOTEI-OSHOΣτην Ιαπωνία τα δώρα τα φέρνει ένας παχουλός βουδιστής μοναχός.  Κάποιοι λένε ότι ταξιδεύει με τάρανδο, άλλοι ότι δουλεύει …μοναχός. Τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία είναι αφορμή για τις οικογένειες να προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκινά η αληθινή δράση: γίνεται ο καθαρισμός και στολισμός του σπιτιού, τα μέλη της οικογένειας πετάνε φασόλια για καλή τύχη και αναμένουν τα δώρα που θα τους φέρει ο καλόψυχος μοναχός.

Αργεντινή – Οι Μάγοι

ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣτην Αργεντινή τα δώρα φτάνουν με καθυστέρηση μερικών ημερών, καθώς οι Μάγοι με τα δώρα έρχονται το βράδυ στις 5 Ιανουαρίου.  Τα παιδιά τοποθετούν τα παπούτσια είτε έξω από το σπίτι ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ευχόμενα να πάρουν το δώρο των ονείρων τους.  Τη γενναιοδωρία των Μάγων την ανταποδίδουν προκαταβολικά, αφήνοντας τους γάλα και μπισκότα στο τραπέζι.  Δεν ξεχνούν ούτε τα άλογα των Μάγων που ταλαιπωρούνται όλη νύχτα κι έτσι φροντίζουν ν’ αφήσουν και γι’ αυτά λίγο σανό και νερό έξω από το σπίτι.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΛουξεμβούργο – Kleeschen

Στο Λουξεμβούργο πάλι ο Άγιος Νικόλαος (Kleeschnen) έρχεται πολύ-πολύ νωρίς στα σπίτια για να αφήσει τα δώρα του στα παπούτσια των παιδιών… την παραμονή της εορτής του, δηλαδή τη νύχτα της 5ης Δεκεμβρίου.  Και δω υπάρχει το έθιμο να αφήνουν τα παιδιά ένα κερασματάκι για τον κουρασμένο Άγιο, αλλά και για το ταλαίπωρο γαϊδουράκι του.

Ρωσία – Ded Moroz

Ο Ded Moroz που μεταφράζεται ως ο Παππούς-Πάγος, δεν πάει πουθενά χωρίς την εγγονή του Sengurochka, το Κορίτσι-Χιόνι.  Οι δυο τους μοιράζουν τα δώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καβάλα σε ένα έλκηθρο που το τραβούν τρία λευκά άλογα (αλλιώς… τρόικα!).

Ολλανδία – Sinterklaas

Sinterklaas_zwarte_piet ΟΛΛΑΝΔΙΑΟ Ολλανδός  Άγιος Βασίλης μοιάζει περισσότερο με πάπα στην εμφάνιση και συνήθως κυκλοφορεί με έναν τύπο που ονομάζεται Μαύρος Πέτρος (Zwarte Piet).  Φτάνει στην Ολλανδία στα μέσα του Νοέμβρη παίρνοντας ένα ατμόπλοιο από την Ισπανία.  Στη συνέχεια, έχει τρεις ολόκληρες εβδομάδες  για να μοιράσει τα δώρα του στα παιδιά, πετώντας πάνω από τις στέγες με το λευκό του άλογο και ρίχνοντάς τα από τις καμινάδες των σπιτιών.

baby santaΌμορφες παραδόσεις από διάφορα μέρη του κόσμου όπου γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας.

Κρατάμε την ελπίδα στο νου και την αγάπη στην καρδιά …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»