Το Τιμόνι της Ζωής

ΤΙΜΟΝΙΤο πρώτο καταγεγραμμένο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε το 1869 στην Ιρλανδία με θύμα μια ερασιτέχνιδα επιστήμονα, την Mary Ward, που ταξίδευε με ένα ατμοκίνητο όχημα ως συνεπιβάτης. Από τότε πέρασε πάνω από ένας αιώνας όπου η πρόοδος της τεχνολογίας ήταν αλματώδης, μας έκανε πιο εύκολη τη ζωή, αλλά είχε και έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα που κάθε μέρα το «πληρώνουμε» στους δρόμους…

ΜΗΝΥΜΑΗ Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου (φέτος στις 16 Νοεμβρίου).  Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τα τροχαία δυστυχήματα, καθώς επίσης να αποτίσουμε φόρο τιμής στα πληρώματα των ασθενοφόρων, της αστυνομίας και του ιατρικού προσωπικού που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με τα τραυματικά επακόλουθα των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας.

world day 1Κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα περίπου 1.200.000 άνθρωποι ενώ τραυματίζονται ή μένουν ανάπηροι άλλα 50.000.000 (πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).  Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως για παιδιά και νέους ηλικίας από 10 έως 29 χρονών.  Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος σκοτώνεται ή τραυματίζεται στους δρόμους, ενώ κάθε μέρα περίπου 4.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία.  Ασύλληπτοι αριθμοί που δυστυχώς αντιπροσωπεύουν άδικα και πρόωρα χαμένες ή σακατεμένες ανθρώπινες ζωές και καταστραμμένες οικογένειες  🙁

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι προβλέψεις δείχνουν πως οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν κατά περίπου 65% τα επόμενα 20 χρόνια, εάν τα κράτη δεν εστιάσουν ακόμα περισσότερο στην πρόληψη.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣΗ Ελλάδα δυστυχώς κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη, παρά τη μικρή μείωση των θυμάτων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η οποία όμως περισσότερο αποδίδεται στη μείωση των μετακινήσεων παρά στη συνειδητή μεταστροφή της οδηγικής μας συμπεριφοράς.  Συγκεκριμένα, 130 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ανά εκατομμύριο στη χώρα μας, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 69 άνθρωποι.  Εδώ και πολλές δεκαετίες ζούμε έναν ακήρυχτο πόλεμο στην άσφαλτο, καθώς από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 130.000 (!!!) νεκρούς και 1,5 εκατομμύριο τραυματίες, πολλοί από τους οποίους με μόνιμες αναπηρίες…

faces_cover_bigΟ Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ένωση για την Ασφάλεια στις Διεθνείς Οδικές Αρτηρίες έχουν κυκλοφορήσει από κοινού ένα βιβλίο με τίτλο «Πρόσωπα πίσω από τους αριθμούς: οι φωνές των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων και των οικογένειών τους», με σκοπό να δοθεί ανθρώπινο πρόσωπο στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται στις πολλές και διάφορες εκθέσεις για την οδική ασφάλεια που δημοσιεύονται ανά τον κόσμο.

Οι ιστορίες μαρτυρούν τη σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική και οικονομική καταστροφή που επιφέρουν τα τροχαία δυστυχήματα στις οικογένειες των θυμάτων ή των αναπήρων.  Παρά τον ανείπωτο πόνο μιας τέτοιας τραγωδίας, κάποιες οικογένειες παίρνουν πρωτοβουλίες στον τόπο τους, ιδρύοντας συλλόγους και ιδρύματα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα οδικής ασφάλειας.

remember meΜια μητέρα ενός 18χρονου θύματος από τη Βραζιλία, λέει στο εν λόγω βιβλίο: «Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε όσον αφορά τα τροχαία – η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρεί ότι τα τροχαία οφείλονται στη μοίρα.  Πρέπει να δούμε το τροχαίο δυστύχημα ως ένα συμβάν που μπορεί να αποφευχθεί, ότι ο θάνατος σε τροχαίο είναι ένας πρόωρος θάνατος».

Οι ευχές και οι εκδηλώσεις μνήμης, βέβαια, δεν αρκούν για να ανακόψουμε το κακό στους δρόμους.  Είναι χρέος προς τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που μας αγαπούν και αγαπάμε, να αλλάξουμε οδηγική συμπεριφορά, να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ, να βάζουμε πάνω απ’ όλα την ασφάλεια στις μετακινήσεις μας, να μοιραζόμαστε το δρόμο με ευγένεια και κυρίως να κατεβάσουμε ταχύτητες, όπως και να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε άτρωτοι (ειδικά οι νέοι).  Να έχουμε πάντα κατά νου ότι μια στιγμιαία απροσεξία, ένα λάθος, μια βιαστική κίνηση μπορεί να αλλάξει κάποιες ζωές για πάντα.  Αξίζει να παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας κορώνα-γράμματα;

Οδηγούμε υπεύθυνα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας  …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»