Το Περιβάλλον Κρέμεται από τα Χέρια μας

Φ 5Η ευκολία της χρήσης πλαστικής σακούλας στην καθημερινότητά μας είναι δεδομένη.  Ακόμα και για ένα κουτί χάπια από το φαρμακείο το σακουλάκι θα μας «λύσει» τα χέρια…  Από τη στιγμή μάλιστα που δεν χρεωνόμαστε επιπλέον (τουλάχιστον φανερά!), καθόλου δεν μας απασχολεί να βρούμε κάποια εναλλακτική λύση, πιο φιλική για το περιβάλλον και κατ’ επέκταση για εμάς τους ίδιους.

ΜΗΝΥΜΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

Είναι βέβαιο ότι στην εποχή μας έχουμε περάσει από τη χρήση της πλαστικής σακούλας (αρχές δεκαετίας του ‘60) στην κατάχρηση.  Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε Ευρωπαίος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 198 πλαστικές σακούλες μιας χρήσεως ετησίως, αν και τα στοιχεία ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.  Για παράδειγμα, οι Δανοί καταναλώνουν μόλις 4 σακούλες ετησίως, οι Γάλλοι 79, ενώ οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι περί τις 500!

Man looking at bill in grocery store. Image shot 2007. Exact date unknown.Η εξήγηση αυτής της τεράστιας απόκλισης έγκειται στο ότι κάποιες χώρες (μεταξύ αυτών και η Δανία) έχουν επιβάλει τέλη στη χρήση πλαστικής σακούλας αποτρέποντας τελικά τους καταναλωτές να τις χρησιμοποιούν χωρίς σύνεση. Αν μάλιστα ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη το παράδειγμα των Δανών, η συνολική χρήση πλαστικής σακούλας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 80%!

Σε κάποιες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Τανζανία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, έχει ήδη απαγορευθεί η χρήση πλαστικής σακούλας.

21Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε πάνω από 240 πλαστικές σακούλες ανά άτομο.  300.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι κοστίζουν οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε για περίπου 15 λεπτά, δηλαδή όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να μεταφέρουμε τα ψώνια μας από το σούπερ μάρκετ ή τα άλλα εμπορικά μαγαζιά στο σπίτι.  Μετά τα 300.000.000 ευρώ καταλήγουν στα σκουπίδια μας…

Οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Αποτελούν μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών που είναι πεταμένα ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον και χρειάζονται αιώνες για να αποσυντεθούν πλήρως. 

Φ 7Στη θάλασσα διαλύονται με ακόμα πιο αργούς ρυθμούς, αν στο μεταξύ δεν καταλήξουν στο στομάχι πουλιών, ψαριών, χελωνών, δελφινιών και άλλων πλασμάτων που τις περνάνε για τροφή, κάτι που συνήθως επιφέρει το θάνατό τους.  Επιπλέον, στο βυθό οι σακούλες καλύπτουν τη θαλάσσια βλάστηση και νεκρώνουν την περιοχή.  Τέλος, στο έδαφος, το πλαστικό  επιβαρύνει το χώμα και το νερό με επικίνδυνα χημικά όταν αρχίσει να αποσυντίθεται, ενώ η τυχόν καύση του μολύνει την ατμόσφαιρα και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Φ 8Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος έρχεται να βάλει τέλος στην κατάχρηση της πλαστικής σακούλας με μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία που δίνει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δύο επιλογές:  Είτε να λάβουν μέτρα ώστε η μέση ετήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 90 ελαφριές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025 ή να απαγορεύσουν τη δωρεάν παροχή τους στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων και προϊόντων, το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018.

15Είναι καιρός πια να αλλάξουμε τις βλαβερές συνήθειες από μόνοι μας – όχι επειδή μας το επιβάλλουν κάποιοι άλλοι, αλλά επειδή έτσι πρέπει να κάνουμε για το δικό μας καλό.  Ένας πολύ απλός και αποτελεσματικός τρόπος είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας υφασμάτινες τσάντες, που και αντοχή έχουν και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.  Στον φούρνο, στο σούπερ μάρκετ, στο μανάβικο, όπου μπορούμε, να έχουμε πάντα μαζί μας την απόλυτα οικολογική μας τσάντα πολλαπλών χρήσεων.  Τόσο απλά και ανέξοδα, μειώνουμε σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Βάζουμε φρένο στη χρήση της πλαστικής σακούλας  …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»