Το Παιδί και τα Μάτια σου

Baby_On_BoardΈρχονται μέρες γιορτινές, μέρες που πολλοί από εμάς θα περάσουμε κοντά σε συγγενείς ή φίλους, κάνοντας ένα κοντινό ή μακρινό ταξίδι.  Για να είναι όμως ευχάριστο το ταξίδι μας, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφάλειά μας, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, χωρίς «εκπτώσεις» και παρεκκλίσεις.

Baby-On-Board-Bumper-StickerΕιδικά, όταν στο αυτοκίνητο υπάρχουν παιδιά, οφείλουμε να φροντίσουμε για τη σωστή πρόσδεσή τους στα ειδικά για κάθε ηλικία καθισματάκια και φυσικά να δώσουμε το καλό παράδειγμα τόσο ως οδηγοί, συμπεριφερόμενοι νηφάλια όταν κρατάμε τιμόνι, όσο και ως συνεπιβάτες, φροντίζοντας να μην αποσπούμε την προσοχή του οδηγού με αχρείαστες κουβέντες.  Και οπωσδήποτε φορώντας τη ζώνη ασφαλείας μας!

Γνωρίζετε ότι η σωστή επιλογή και χρήση του παιδικού καθίσματος και των ζωνών ασφαλείας μπορούν να μειώσουν μέχρι και 70% τους θανάτους και τους τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος;  Γι’ αυτό τα παιδιά πρέπει πάντα να ταξιδεύουν σε εγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα, έστω κι αν η απόσταση που θα διανυθεί είναι μικρή.  Το 40% των θανατηφόρων ατυχημάτων συμβαίνουν σε διαδρομές μικρότερες των 3 χλμ. και με ταχύτητα όχι παραπάνω των 60 χλμ.

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για παιδιά

 • Χρησιμοποιούμε πάντοτε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα στο αυτοκίνητό μας, αρχίζοντας από τη μέρα που φεύγουμε από το μαιευτήριο.  Εάν υπάρχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, πρέπει απαραιτήτως να εφαρμόζουμε ξεχωριστό κάθισμα για κάθε παιδί, ανάλογα με το βάρος και την ηλικία του.
 • Baby-Car-SeatΌλα τα παιδιά κάτω των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα και όχι στο κάθισμα του συνοδηγού, καθώς στατιστικές έχουν δείξει ότι παθαίνουν σοβαρές κακώσεις και τραυματισμούς από τους αερόσακους, και γενικότερα είναι πιο εκτεθειμένα σε κίνδυνο.
 • Η πιο ασφαλής θέση είναι το μέσον  του πίσω καθίσματος, εφόσον βέβαια υπάρχει ζώνη ασφαλείας στη θέση αυτή.
 • Η χειρότερη θέση για να ταξιδεύει ένα παιδί είναι στην αγκαλιά ή τα γόνατά μας και μάλιστα, στη θέση του συνοδηγού.  Σε περίπτωση σύγκρουσης, το παιδί θα στριμωχτεί μεταξύ του σώματος μας και του εσωτερικού του οχήματος, με σοβαρότατο κίνδυνο για τη ζωή του.  Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε τη ζώνη ασφαλείας, το παιδί θα εκσφενδονιστεί από τα χέρια μας, όσο και αν προσπαθήσουμε να το συγκρατήσουμε!
 • Safe-DrivinΦοράμε πάντα τη ζώνη ασφαλείας και επιμένουμε να την φορούν όλοι οι επιβάτες.  Έτσι, δίνουμε το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας. Προσοχή όμως:  Δεν φοράμε τη ζώνη ασφαλείας γύρω μας μαζί με το παιδί μας ούτε βάζουμε τη ζώνη ασφαλείας γύρω από δύο παιδιά.
 • Οι κλειδαριές ασφαλείας για τα παιδιά πρέπει πάντα να είναι ενεργοποιημένες.
 • Δεν αφήνουμε το παιδί μας μόνο του στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση :  υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Επίσης, το παιδί δεν πρέπει να κρατάει επικίνδυνα παιχνίδια ή αντικείμενα, όταν το αυτοκίνητο είναι σε κίνηση.

Όταν χρησιμοποιούμε παιδικό κάθισμα ας έχουμε κατά νου ότι :

 • BABY ON BOARDΤο κάθισμα πρέπει να είναι σφιχτά στερεωμένο στο αυτοκίνητο, με τις ζώνες να περνούν από τις κατάλληλες υποδοχές, ώστε να μην επιτρέπεται η μετακίνησή του στα πλάγια πάνω από 2 εκατοστά.
 • Το παιδικό κάθισμα πρέπει να βλέπει στη σωστή κατεύθυνση, ανάλογα με τις προδιαγραφές, την ηλικία και το βάρος του παιδιού.
 • Ρυθμίζουμε τη θέση του καθίσματος ανάλογα με την ηλικία και τη σωματοδομή του παιδιού.
 • Η ζώνη ασφαλείας μέσης πρέπει να βρίσκεται στο άνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά (στομάχι), γιατί σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.
 • Η ζώνη ασφαλείας ώμου να μην βρίσκεται κάτω από την μασχάλη του παιδιού, αλλά στο μέσο του ώμου.
 • Οι ζώνες του παιδικού καθίσματος και οι ζώνες του αυτοκινήτου να είναι επίπεδες και τεντωμένες (να μην έχουν συστραφεί).

safe-holiday-drivingΌσο για εμάς τους οδηγούς, είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα όσα πρέπει να κάνουμε ή να μην κάνουμε, για να μειώσουμε τις πιθανότητες εμπλοκής μας σε κάποιο ατύχημα.  Αν κάθε φορά που πάμε να πιάσουμε τιμόνι, σκεφτούμε για 10 δευτερόλεπτα τα αγαπημένα πρόσωπα που μας περιμένουν να γυρίσουμε πίσω ασφαλείς, τότε θέτουμε τις βάσεις για μια διαδρομή χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Πάντα φροντίζουμε για την ασφάλειά μας στο αυτοκίνητο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»