Το Καλύτερο Ηρεμιστικό δεν είναι σε Μορφή Χαπιού…

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΩΣ ΔΩΡΟΈχετε παρατηρήσει πως όταν ασχολείστε με το κατοικίδιό σας, ηρεμείτε και νιώθετε πολύ καλύτερα; Πράγματι, ο χρόνος που περνάμε με το αγαπημένο μας κατοικίδιο φροντίζοντάς το ή παίζοντας μαζί του, έχει αναμφισβήτητα θετική επίδραση στη διάθεσή μας, αλλά και στην υγεία μας!

Message December 2014 BIGΕπιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο ζώο έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιοπάθειας, της χοληστερίνης και των τριγλυκερίδιων, λιγότερο άγχος και στρες, καταπολέμηση της κατάθλιψης, κ.ά.

Επιπλέον, η παρουσία ενός σκύλου ή μιας γάτας στο σπίτι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν κοντά σε αυτά τα ζώα, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες, άσθμα, κρυολογήματα και μολύνσεις.

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΖΩΑΓενικά για τα παιδιά τα οφέλη είναι πολλαπλά όταν μεγαλώνουν κοντά σε κάποιο ζώο. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια έχοντας ως πιστό σύντροφο το κατοικίδιό τους, γίνονται πιο δοτικά, μαθαίνουν να εκφράζονται, να κατανοούν και να σέβονται τις ανάγκες μιας άλλης ύπαρξης, έχουν έναν ακούραστο σύντροφο στο παιχνίδι, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση μέσω της βόλτας και του παιχνιδιού, ηρεμούν, γίνονται πιο υπεύθυνα και συμπονετικά.

Woman Rubbing Noses with Puppy ca. 2002Ωστόσο, η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν θα πρέπει να ληφθεί ως μια παρορμητική και πρόσκαιρη ικανοποίηση της επιθυμίας των παιδιών ή της δικής μας, αφού το ζωάκι μας θα γίνει ισότιμο μέλος της οικογένειας.  Τα κατοικίδια δεν είναι αντικείμενα ή παιχνίδια που μπορούμε να τα καταχωνιάσουμε σε κάποιο ντουλάπι ή να τα αφήσουμε στην τύχη τους, αν τυχόν τα βαρεθούμε ή δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε όπως πρέπει.

Οι βασικές καθημερινές τους ανάγκες έχουν να κάνουν με τη διατροφή, την καθαριότητα, τη βόλτα, το παιχνίδι και τα χάδια μας, πλέον της τακτής ιατρικής τους φροντίδας που περιλαμβάνει τήρηση βιβλιαρίου υγείας, εμβολιασμό, χορήγηση φαρμάκων για τα παράσιτα, κ.ά. Θα πρέπει, λοιπόν, μια τέτοια απόφαση να παρθεί μετά από σοβαρή σκέψη και συζήτηση με όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς η ζωή με ένα κατοικίδιο είναι μεγάλη δέσμευση από πολλές απόψεις.  

ΣΚΥΛΟΣΔυστυχώς, στη χώρα μας είναι πολύ συνηθισμένο το θέαμα αδέσποτων ζώων που από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς φαγητό και νερό, με προβλήματα υγείας, ζώα που πολύ συχνά πέφτουν θύματα βάρβαρης κακοποίησης ή και θανάτωσης από ασυνείδητους και όλα αυτά γιατί οι ιδιοκτήτες τους τα παράτησαν στο έλεος του Θεού και των ανθρώπων…

Η απόφαση για την απόκτηση ενός κατοικίδιου είναι όντως μεγάλη όπως και η ευθύνη, όμως η ανταμοιβή που παίρνουμε από την καθημερινή μας επαφή με αυτά τα τρυφερά και παιχνιδιάρικα πλάσματα είναι πολλαπλάσια και σίγουρα αξίζει να τα έχουμε στη ζωή μας!

Φροντίζουμε το κατοικίδιό μας ως ίσο μέλος της οικογένειάς μας και απολαμβάνουμε την παρέα του …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»