Το Φυσικό Φάρμακο που μας Προσθέτει Χρόνια

6Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, μια ιδέα που ξεκίνησε στην Ινδία το 1998 με πρωτοβουλία του δρος Μαντάν Καντάρια, που πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου και όχι άδικα.

Μ5Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:  Πότε και γιατί γελάμε;  Γελάμε όταν ένα ερέθισμα φθάσει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.  Το ερέθισμα αυτό μπορεί να είναι αισθητηριακό (το γαργαλητό), χημικό (το πρωτοξείδιο του αζώτου δεν έχει ονομαστεί τυχαία «το αέριο του γέλιου») ή πνευματικό (το χιούμορ).

3Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που μόλις είχαν δει μια κωμωδία τα πήγαν καλύτερη στη λύση σταυρολέξων από αυτούς που είχαν παρακολουθήσει μια ταινία τρόμου ή μια διάλεξη για τη Φυσική.  Φαίνεται πως ένα μέρος του εγκεφάλου ενεργοποιείται από το γέλιο, κάτι που μας βοηθάει να βρίσκουμε έξυπνες λύσεις στα προβλήματά μας.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το γέλιο είναι και μια πολύ καλή μορφή άσκησης, καθώς όταν γελάμε χρησιμοποιούμε πάνω από τους μισούς μας μυς, γυμνάζοντας το στομάχι, τους κοιλιακούς, τη μέση και τους μυς της λεκάνης.  Μόλις 20 δευτερόλεπτα γέλιου είναι για την καρδιά σαν 3 λεπτά γρήγορου βάδην!

6Επιπλέον, το γέλιο είναι η μοναδική δραστηριότητα που κάνει μασάζ και δημιουργεί κυκλοφορία στο λεμφικό μας σύστημα, κάτι που είναι ζωτικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Πέρα από την πολύ χρήσιμη και συγχρόνως ξεκούραστη άσκηση που μας παρέχει, το γέλιο έχει ακόμα περισσότερα να μας προσφέρει:

 • Είναι αγχολυτικό, δηλαδή ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στην απαιτητική καθημερινότητά μας.
 • Είναι αντιγηραντικό. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο πρόσωπο και τρέφει το δέρμα κάνοντάς το να λάμπει.
 • Αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης- το φυσικό αναλγητικότου σώματος – στο αίμα.  Μια μελέτη έδειξε, ότι οι ασθενείς με χρόνιους πόνους εμφάνισαν 55% μείωση της αντίληψης του πόνου μετά από 8 εβδομαδιαίες συνεδρίες με «θεραπεία γέλιου».
 • 1Βοηθάει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας την έκκριση των στρεσογόνων ορμονών.
 • Συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.
 • Βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία της πέψης.
 • Καλυτερεύει την ερωτική ζωή των ανδρών καθώς επιδρά ως φυσικό …Viagra!

 Αυτό το ξέρατε;

 • Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικος γελά περί τις 6.205 φορές το χρόνο, δηλαδή περίπου 17 φορές την ημέρα. Σας φαίνεται πολύ;  Δεν είναι αν αναλογιστείτε ότι τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές την ημέρα!
 • mother and daughter15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου ενώ ταυτόχρονα καίμε περίπου 50 θερμίδες!
 • Ένας άνδρας που γελά τρανταχτά εκπνέει τον αέρα από τους πνεύμονές τους με ταχύτητα που αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα!
 • Η διάρκεια ενός «χα» ή «χι» δεν ξεπερνά το 1/16 του δευτερολέπτου.
 • Η παρέα δεν είναι απαραίτητη για να γελάσουμε, έχει όμως διαπιστωθεί ότι γελάμε περισσότερο με το ίδιο αστείο αν γίνεται παρουσία άλλων. Επίσης γελάμε κατά μέσον όρο 30 φορές περισσότερο με παρέα σε σχέση με τις μοναχικές στιγμές μας.
 • Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουν στην Κούβα και τη Βραζιλία.  Στον αντίποδα βρίσκονται οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών.

Γελάμε με την καρδιά μας  …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»