Το Φυσικό «Μηχάνημα» Οξυγόνου που Όλοι Χρειαζόμαστε

Κάθε χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, ακούμε για φωτιές που κάνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, προκαλούν μεγάλες υλικές καταστροφές, ακόμα και απώλειες ανθρώπινων ζωών.  Πέραν των φυσικών αιτιών που προκαλούν μια φωτιά, όπως π.χ. ένας κεραυνός, τα περισσότερα αίτια έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο.

Η Ελλάδα ανήκει στις σχετικά φτωχές σε δάση χώρες της Ευρώπης και είναι η φτωχότερη στα Βαλκάνια.  Η συνολική έκταση των δασών της χώρας μας είναι 25.124.180 στρέμματα και καλύπτει το 19,6 % της συνολικής επιφάνειάς της.

Η Αττική είναι η περισσότερο πυρόπληκτη Περιφέρεια της χώρας. Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο συμβαίνουν 83 πυρκαγιές και καίγονται 43.117 στρέμματα δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων (πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

Η ανθρώπινη αμέλεια είναι η Νο 1 αιτία των πυρκαγιών στη χώρα μας.  Πώς μπορεί όμως από το πουθενά να προκληθεί μια φωτιά;  Πολύ εύκολα, αν δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όποτε βρισκόμαστε στη φύση.  Και τι πρέπει να προσέχουμε, ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχει έντονη ξηρασία ή/και δυνατοί άνεμοι;

  • Να μην πετάμε τα αποτσίγαρά μας όπου μας καπνίσει… Το τσιγάρο αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια.
  • Να μην καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο.
  • Να αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που προκαλούν σπινθήρες (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού, κ.λπ.).
  • Να μην ανάβουμε υπαίθριες φωτιές εντός των δασών ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα, ειδικά όταν φυσάει αέρας.
  • Να μην αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Να μην σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης του αυτοκινήτου διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς.

Το δάσος είναι πηγή ζωής για τον πλανήτη μας.  Είναι το οξυγόνο μας.  Απορροφάει το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα, συγκρατεί το νερό της βροχής εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, εμποδίζει τη διάβρωση του εδάφους, εξισορροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες, συγκρατεί τόνους σκόνης, μειώνει τις βλαβερές ακτινοβολίες, απορροφά τους θορύβους, είναι ο τόπος διαβίωσης πολλών ζώων και πτηνών και ένας αγαπημένος προορισμός για τους λάτρεις της φύσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν αντιληφθούμε μια φωτιά που μόλις έχει ξεκινήσει;  Η πρώτη επιλογή φυσικά είναι να ρίξουμε νερό.  Εναλλακτικά, μπορούμε να ρίξουμε χώμα πάνω στη φωτιά ή να την «χτυπήσουμε» από τα πλάγια με κλαδιά ή άλλα αντικείμενα.  Αν η φωτιά είναι μεγάλη θα πρέπει άμεσα να καλέσουμε την Πυροσβεστική (199) και φυσικά να φροντίσουμε για την ασφαλή μας απομάκρυνση από το μέρος.  Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση.  Σε περίπτωση που το κινητό μας τηλέφωνο δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τότε καλούμε στο 112.  Σημειωτέον ότι στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας κλήσης.

Ο εθελοντισμός είναι ένα μεγάλο χέρι βοήθειας στον αγώνα για την προστασία των δασών μας.  Κάθε χρόνο εκατοντάδες εθελοντές πυροσβέστες ηλικίας από 18 έως 55 ετών, που προηγουμένως έχουν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεση της Πυροσβεστικής, είτε ως «μάχιμοι» είτε ως χειριστές-οδηγοί, με σκοπό να συμβάλλουν στη διάσωση του δασικού μας πλούτου.  

Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη και αξίζει να βρει και άλλους μιμητές, καθώς η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας.  Η φύση δεν μπορεί να αποτρέψει μια πυρκαγιά, εμείς όμως μπορούμε!

Χαρείτε και προστατέψτε τη φύση  …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»