Τελικά ποιος είναι πιο …Άγριος;

ΑΤι κοινό έχουν ο δυτικοαφρικανικός μαύρος ρινόκερος, ο αίγαγρος των Πυρηναίων, το άγριο περιστέρι της Βόρειας Αμερικής, ο τίγρης της Τασμανίας και το πουλί ντόντο από τον Άγιο Μαυρίκιο;  Έχουν χαθεί για πάντα από προσώπου γης, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας 🙁

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015

Στην ιστορία της Γης έχουν συμβεί πέντε μαζικές εξαφανίσεις ειδών, η μεγαλύτερη εκ των οποίων προκάλεσε την καταστροφή τουλάχιστον του 90% των ειδών, πριν από 252 εκατ. χρόνια.  Η βιολογική εξέλιξη, προκαλούμενη από τη φυσική αλλαγή του κλίματος, καταστροφικά γεωλογικά φαινόμενα και ο ανταγωνισμός από τα καλύτερα προσαρμοσμένα είδη, υπήρξαν αιτίες για την εξαφάνιση δισεκατομμυρίων ειδών από την έλευση της ζωής στη Γη περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

ΜΣύμφωνα με το αρχείο των απολιθωμάτων, μόνο το 2-4% των ειδών που έχουν υπάρξει στη Γη εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα.  Στη σύγχρονη εποχή, ωστόσο, τα είδη που απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εξαφανίζονται με ρυθμό που υπερβαίνει κατά πολύ το ρυθμό εξαφάνισης κατά το μεγαλύτερο μέρος της γεωλογικής ιστορίας.

ΔΑΣΟΣΗ δράση του ανθρώπου αποδεικνύεται θανάσιμη για τη ζωή στον πλανήτη, αφού κατάφερε το θλιβερό «επίτευγμα» του να εξαφανίσει περισσότερα από τα μισά άγρια ζώα της Γης, μόλις στα τελευταία 40 χρόνια.  Το λαθραίο κυνήγι, η υπεραλίευση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η καταπάτηση και αλλαγή χρήσης της γης όπου ζουν τα άγρια ζώα του πλανήτη μας, είναι οι κυριότερες αιτίες εξαφάνισής τους. Αιτίες που εξακολουθούν να υφίστανται και να απειλούν καθημερινά με εξαφάνιση και άλλα ανυπεράσπιστα πλάσματα της φύσης.

ΛΣήμερα χάνονται δεκάδες είδη κάθε μέρα, σύμφωνα με το Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Center for Biological Diversity). Σχεδόν 20.000 είδη φυτών και ζώων διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης και αν συνεχιστούν οι υπάρχουσες τάσεις, η Γη θα μπορούσε να ζήσει άλλη μια μαζική εξαφάνιση ειδών μέσα σε λίγους μόλις αιώνες.

Η έρευνα εκτιμά ότι 100 έως 1.000 είδη ανά εκατομμύριο εξαφανίζονται πια κάθε χρόνο, μερικά από τα οποία δεν έχουν καν ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες!  Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί και «βαφτιστεί» περίπου 1,9 εκατ. είδη, αλλά πιστεύεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα, από 5 έως 11 εκατ.

Endangered OrcasΠαρά τα απογοητευτικά δεδομένα αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της πανίδας της Γης, υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας για αλλαγή πορείας, ώστε να αποτραπεί μια νέα μαζική καταστροφή στη βιοποικιλότητα του πλανήτη μας.  Η νέα τεχνολογία (π.χ. δορυφορικές φωτογραφήσεις απομονωμένων περιοχών) και η ενεργός εμπλοκή των πολιτών στις προσπάθειες προστασίας των ειδών, μαζί με τις πολλές φιλοζωικές οργανώσεις που στοχεύουν στην προστασία απειλούμενων ειδών, αποτελούν παράγοντες ελπίδας για το παρόν και το μέλλον.

ΕΌλοι μαζί μπορούμε να πιέσουμε και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις των κρατών μας, την αποτελεσματική προστασία της άγριας ζωής και κατ’ επέκταση του περιβάλλοντος στο οποίο επιβιώνουν υπό δύσκολες πλέον συνθήκες.  Είναι στο χέρι μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας ό,τι παραλάβαμε και να τους μάθουμε να εκτιμήσουν αυτόν τον πλούτο και να τον διαφυλάξουν, ώστε να μην χαθεί άλλος κρίκος από την πολύτιμη αυτή αλυσίδα.

Προστατεύουμε την άγρια πανίδα μας και το περιβάλλον …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»