«Ταξίδεψε» Σε Ένα Μουσείο

Η λέξη «μουσείο» στην αρχαία Ελλάδα σήμαινε το τέμενος που ήταν αφιερωμένο στις Μούσες και στις τέχνες που αυτές αντιπροσώπευαν. Ήταν ένας χώρος όπου καλλιεργούνταν οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η ποίηση, η φιλοσοφία και ο χορός.

MHNYMA TOY MHNA MAIOYΤο μουσείο σήμερα είναι μια κιβωτός μνήμης και γνώσης.  Μέσα σ’ ένα μουσείο, ταξιδεύουμε στο χρόνο, ερχόμαστε σε επαφή με πολιτισμούς του χθες και του σήμερα, γνωρίζουμε τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας, μαθαίνουμε, αισθανόμαστε, εμπνεόμαστε, ευφραίνεται η ψυχή και το μυαλό μας.

Το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.  Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό.

Το μήνυμα του φετινού εορτασμού είναι: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν», πράγμα που μας θυμίζει ότι τα μουσεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που βοηθούν στη δημιουργία δεσμών μεταξύ των επισκεπτών, των γενεών και των πολιτισμών παντού στον κόσμο.  Τιμώμενο μουσείο στη χώρα μας για το 2014 ορίστηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, που φέτος γιορτάζει τα 100 του χρόνια.

Η εξέλιξη των μουσείων στην Ελλάδα ξεκινά με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, και είναι συνδεδεμένη με την προστασία των αρχαιοτήτων. Το πρώτο μουσείο ήταν το Εθνικό Μουσείο της Αίγινας το 1829. Η χώρα μας είναι ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος, γεμάτος ιστορία και πολιτισμό, με εκατοντάδες μουσεία, κυρίως αρχαιολογικά (πάνω από 100), αλλά και ιστορικά, λαογραφικά, πολεμικά, φυσικής ιστορίας, τέχνης, κ.ά.

Την 18η Μαΐου η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη, σε κάποιες περιπτώσεις με διευρυμένο ωράριο, ενώ πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικού και εορταστικού περιεχομένου έχουν προγραμματιστεί μέσα στο Μάιο από τα μεγάλα μουσεία της χώρας (μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να κάνετε τον προγραμματισμό σας).  Ευκαιρία, λοιπόν, να κανονίσουμε μια επίσκεψη με όλη την οικογένεια ή και με φίλους σ’ ένα μουσείο και να απολαύσουμε αυτήν τη μοναδική εμπειρία. 

Κρατάμε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»