Τα Στεφάνια της Πρωτομαγιάς

hello-spring-largeΤο έθιμο του μαγιάτικου στεφανιού είναι ίσως το μοναδικό έθιμο που μας συνδέει ακόμα με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, τη γιορτή της άνοιξης. Διαβάστε περισσότερα γι’ αυτό το έθιμο με τις πανάρχαιες ρίζες και μάθετε πως θα φτιάξετε τα παραδοσιακά Πρωτομαγιάτικα στεφάνια. 

il_570xN.316949668Το έθιμο των στεφανιών της Πρωτομαγιάς χάνεται μέσα στους αιώνες. Στην αρχαία Ελλάδα, ο ερχομός του Μαΐου γιορταζόταν μαζί με την άνθιση των λουλουδιών και τον ερχομό της άνοιξης και για αυτό το λόγο κατασκευάζονταν στεφάνια.  Οι βάσεις των στεφανιών αποτελούνταν από κάποιο ευλύγιστο ξύλο και τα επιλεγμένα άνθη και φυτά είχαν όλα τη δική τους σημασία. Τα άνθη από οπορωφόρα δέντρα (πορτοκαλιά, λεμονιά, ροδιά) συμβόλιζαν την ευημερία,  ενώ για να συμβολίσουν τη γονιμότητα χρησιμοποιούσαν περισσότερη πρασινάδα, στάχυα και άλλα φυτά. Συχνά μάλιστα, τοποθετούσαν στα στεφάνια σκόρδο ή και τσουκνίδα, προκειμένου να ξορκίσουν το κακό. Ακόμη, για τους αγρότες δε χρειαζόταν καν η κατασκευή στεφανιών αλλά αρκούσε η τοποθέτηση μικρών μπουκέτων από λουλούδια και φυτά πάνω από την πόρτα τους.

IMG_1047Τα σημερινά στεφάνια ωστόσο δε θυμίζουν σε τίποτα τα παραδοσιακά που έφτιαχναν οι πρόγονοι μας για τον εορτασμό της άνοιξης. Πλέον, τα Πρωτομαγιάτικα στεφάνια αποτελούνται κυρίως από λουλούδια χωρίς κανένα συμβολισμό που απλά μυρίζουν και φαίνονται όμορφα. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει πως η ύπαρξη τους δε σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης ή δε δίνει την ίδια χαρά. Εξάλλου, οι Πρωτομαγιάτικες εκδρομές ή και μόνο η διαδικασία της κατασκευής του στεφανιού, μας βάζει αυτόματα σε χαρούμενη και ανοιξιάτικη διάθεση. Γιατί να μη δοκιμάσετε φέτος, να φτιάξετε ένα παραδοσιακό στεφάνι γεμάτο νόημα;

Φέτος λοιπόν φτιάχνουμε στεφάνια με άνθη πορτοκαλιάς και νεραντζιάς, φύλλα λεμονιάς, στάχυα, μαργαρίτες και λοιπά άνθη και φυτά με νόημα και φυσικά δεν ξεχνάμε τις τσουκνίδες για το μάτι, γιατί …κάνει καλό! 

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»