Τα Μικρά Μυστικά των Ονείρων μας

Ο Οργανισμός World Association of Sleep Medicine (WASM) όρισε την 14η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου σε ολόκληρο τον κόσμο, με σκοπό να αναδείξει την ιδιαίτερη αξία του ύπνου για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.  Μην ξεχνάμε ότι ο ύπνος καταλαμβάνει το ένα τρίτο περίπου της διάρκειας της ζωής μας. 

Τα όνειρα είναι το αναπόσπαστο κομμάτι του ύπνου μας.  Ο Ιπποκράτης είχε μια απλή θεωρία για τα όνειρα:  Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ψυχή δέχεται εικόνες, κατά τη διάρκεια της νύχτας παράγει εικόνες.  Η σύγχρονη κουλτούρα αντιμετωπίζει συχνά τα όνειρα, ως εκφράσεις των βαθύτερων φόβων και επιθυμιών του ονειρευόμενου.

Η αγκαλιά του μυθικού Μορφέα, του θεού που έδινε μορφή στα όνειρα των αρχαίων Ελλήνων, έχει τα δικά της μικρά μυστικά.  Ας μάθουμε μερικά από αυτά.

Όλοι ονειρευόμαστε

Όλοι βλέπουμε όνειρα (από τέσσερα έως επτά σε μια μόλις νύχτα!), εκτός από άτομα που πάσχουν από σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές.  Όποιος λέει ότι δεν βλέπει όνειρα, απλά δεν τα θυμάται, γιατί…

Ξεχνάμε τα όνειρά μας

Μέσα σε μόλις 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε, ξεχνάμε περίπου τα μισά από τα όνειρα που έχουμε δει, ενώ μέσα σε 10 λεπτά ξεχνάμε σχεδόν το 90% όσων ονειρευτήκαμε.  Το ποσοστό αυτό είναι απογοητευτικό όταν πρόκειται για ωραία όνειρα! Ωστόσο υπάρχουν και τα…

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν δει περισσότερες από μία φορές το ίδιο όνειρο, με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά και τους εφήβους.  Η βασική ιδέα αυτών των ονείρων είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί για πολύ καιρό ή ένα σημαντικό μήνυμα που θέλει να περάσει το υποσυνείδητο, το οποίο δεν έχουμε καταλάβει και συνεχίζει να το στέλνει.

Τα πρόσωπα των ονείρων μας είναι υπαρκτά

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όλοι όσοι εμφανίζονται στα όνειρά μας, από τους πρωταγωνιστές μέχρι τους κομπάρσους, είναι άτομα που τα έχουμε αντικρύσει κάποια στιγμή στη ζωή μας, ωστόσο δεν τα γνωρίζουμε ή δεν τα θυμόμαστε.  Το μυαλό μας δεν επινοεί πρόσωπα, αλλά τα αντλεί από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε δει.

Τα όνειρα δεν είναι πάντα έγχρωμα

Ένα 12% περίπου των ανθρώπων ονειρεύεται αποκλειστικά σε ασπρόμαυρα χρώματα, σαν την παλιά καλή τηλεόραση 🙂

Τα ζώα ονειρεύονται;

Βεβαίως, και μάλιστα, τα όνειρά τους είναι αρκετά σύνθετα.  Απ’ ό,τι φαίνεται, ενώ κοιμούνται, ανασύρουν από τη μνήμη τους ερεθίσματα που έχουν βιώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ύστερα από έρευνες σε ποντίκια.

Τα όνειρα παραλύουν το σώμα

Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) είναι μια φυσιολογική φάση του ύπνου, που χαρακτηρίζεται από τη γρήγορη κίνηση των ματιών μας.  Στους ενήλικες αποτελεί το 20-25% περίπου του συνολικού νυχτερινού ύπνου, δηλαδή 90-120 λεπτά.  Τότε είναι που το σώμα μας «παραλύει», για να μην αναπαριστούμε τις κινήσεις που βιώνουμε.  Με τους υπνοβάτες τι συμβαίνει άραγε;

Όνειρα που προβλέπουν το μέλλον

Ένα ποσοστό μεταξύ 18% και 38% των ανθρώπων, έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα όνειρο που προέβλεπε το μέλλον.  Το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύει πως τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Τα όνειρα είναι συμβολικά

Αν ονειρευτούμε κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν είναι απαραίτητο ότι το όνειρο στην πραγματικότητα αναφέρεται σε αυτό.  Τα όνειρα μιλούν με μια βαθιά συμβολική γλώσσα.  Όποιο κι αν είναι το θέμα του ονείρου μας, λοιπόν, μην προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε επιφανειακά.

Συναισθήματα

Το πιο συνηθισμένο συναίσθημα που βιώνουμε στα όνειρα μας είναι το άγχος.  Γενικά, τα αρνητικά συναισθήματα υπερισχύουν των θετικών.  Οι άνθρωποι που προσπαθούν να κόψουν μια εξάρτηση, όπως π.χ. το κάπνισμα, βλέπουν πιο έντονα και συναισθηματικά φορτισμένα όνειρα από τους υπόλοιπους.

Ενσωμάτωση εξωτερικών ερεθισμάτων

Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος μας εξακολουθεί να λαμβάνει εξωτερικά ερεθίσματα και πολλές φορές τα ενσωματώνει στα όνειρά μας.  Για παράδειγμα, μπορεί να ονειρευτούμε ότι βρισκόμαστε σε μια συναυλία, ενώ στην πραγματικότητα ο αδελφός μας παίζει κιθάρα στο διπλανό δωμάτιο!

Κοιμόμαστε καλά και ονειρευόμαστε ακόμα καλύτερα …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»