Τα Φιδάκια της Παναγίας στην Κεφαλονιά

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΚάθε χρόνο, από τις 6 ως τις 15 Αυγούστου, ένα μυστήριο φαινόμενο διαδραματίζεται στο νησί της Κεφαλονιάς.  Δεκάδες άκακα φιδάκια εμφανίζονται στο χωριό Μαρκόπουλο και κατακλύζουν το ναό της Παναγίας.  Τι να σημαίνουν;

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΤο χωριό Μαρκόπουλο βρίσκεται σε μια πλαγιά στη νότια πλευρά του νησιού, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι.  Είναι ένα πανέμορφο και ιστορικής σημασίας για την Κεφαλονιά χωριό, όμως δεν είναι το κάλος του που προσελκύει χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο.  Ο λόγος είναι ο ναός της Παναγίας της Λαγκουβάρδας ή Παναγίας Φιδούσας που βρίσκεται στο χωριό.  Εκεί, κάθε χρόνο από τις 6 Αυγούστου ως τη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, δεκάδες άκακα φιδάκια εμφανίζονται από το πουθενά και κατακλύζουν το ναό και τους γύρω χώρους του.

ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Αντιγραφή)Τα φιδάκια είναι μικρά και μοιάζουν αρκετά με την οχιά που συναντάται στον ελλαδικό χώρο, όμως δεν είναι δηλητηριώδη.  Στο κεφάλι και τη γλώσσα τους φέρουν ένα μικρό μαύρο σταυρό (!) και δεν απομακρύνονται με φόβο από τους ανθρώπους.  Κανείς δεν γνωρίζει από πού έρχονται ούτε το πώς εξαφανίζονται μετά το πέρας του Δεκαπενταύγουστου!!  Κάθε χρόνο, στις 6 Αυγούστου τα παιδιά του χωριού βγαίνουν μόλις πέσει ο ήλιος αναζητώντας τα και μόλις βρουν το πρώτο, οι καμπάνες της Παναγίας σημαίνουν χαρμόσυνα, καθώς θεωρούνται ο καλύτερος οιωνός.  Το να μην εμφανιστούν τα φιδάκια θεωρείται πολύ κακό σημάδι και οι μοναδικές 2 χρονιές που έμειναν κρυμμένα ήταν η χρονιά του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου και η χρονιά του μεγάλου σεισμού της Κεφαλονιάς!

ΠΑΝΑΓΙΑ ΛΑΓΚΟΥΒΑΡΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΟ θρύλος λέει πως εμφανίστηκαν πρώτη φορά πριν από εκατοντάδες χρόνια όταν στη θέση που βρίσκεται τώρα ο ναός της Παναγίας βρισκόταν ένα γυναικείο μοναστήρι.  Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης από πειρατές, οι μοναχές ζήτησαν την προστασία της Παναγίας κι εκείνη ανταποκρίθηκε στέλνοντας χιλιάδες δηλητηριώδη φίδια, κατατροπώνοντας τους εχθρούς και σώζοντας τις.  Έκτοτε και κάθε χρόνο τα φιδάκια εμφανίζονται τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες και η εμφάνισή τους αυτή θεωρείται ευλογία για τον τόπο.  Είναι φιλικά, δέχονται να τα αγγίζουν και να τα παίρνουν στα χέρια τους, ενώ πολλοί μάλιστα τα παίρνουν στο σπίτι για καλή τύχη, μόνο που αυτά  εξαφανίζονται στις 15 Αυγούστου όπου και να τα κλείσουν.

Η εμφάνιση τους είναι ένα θαυματουργό και ανεξήγητο φαινόμενο όμως, για τη Χριστιανική πίστη, η υποταγή του φιδιού, αυτού του άσπονδου εχθρού του ανθρώπου, αυτού του συμβόλου -για πολλούς- του κακού στη χάρη της Παναγίας, είναι το μεγαλύτερο θαύμα.  Αυτή η θαυματουργή χάρη της Παναγίας είναι έκδηλη σε όλο το ναό και η ενέργεια του χώρου είναι κάτι που πρέπει κανείς να βιώσει.  Γι’ αυτό η επίσκεψη τις ημερομηνίες 6-15 Αυγούστου δεν είναι απλά προτεινόμενη, επιβάλλεται!

Κλείστε, λοιπόν, σήμερα τη δική σας ιδιωτική βίλα στο Ideales Resort και ξεκινήστε την περιπέτειά σας στο μοναδικό αυτό νησί του Ιονίου, το γεμάτο ομορφιά, μυστήριο και ευλογία …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»