Πρωταπριλιάτικα Αστεία

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΕΣ ΦΑΡΣΕΣΚακόγουστα, ανούσια ή ξεκαρδιστικά αστεία …τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο πολλών εκατοντάδων χρόνων που μας διασκεδάζει αφάνταστα.  Ξέρετε όμως από πού και πως ξεκίνησε;  Ελάτε να μάθουμε.

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΤΙΚΑ ΑΣΤΕΙΑΚατά παράδοση, η 1η Απριλίου αποτελεί την ημέρα που λέμε μικρά, αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε φίλους και γνωστούς.  Οι ρίζες αυτού του εθίμου λέγεται πως βρίσκονται στη Γαλλία του 16ο αιώνα, που οι Γάλλοι γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου.  Ωστόσο, το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος ο 9ος όρισε ως έναρξη του κάθε χρόνου την 1η Ιανουαρίου.  Πολλοί αντέδρασαν σε αυτό και συνέχισαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου με αποτέλεσμα να γίνονται στόχος για αστεία και πειράγματα τη συγκεκριμένη ημέρα.  Αυτή η συνήθεια με τον καιρό μετατράπηκε σε έθιμο και έφτασε ως και στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑΓια την Ελλάδα, το έθιμο παρέμεινε το ίδιο, προσαρμόστηκε στην κουλτούρα μας και απέκτησε έναν λίγο πιο ιδιαίτερο συμβολισμό.  Την πρωταπριλιά λοιπόν λέμε μικρά αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε φιλικά μας πρόσωπα αφού, σύμφωνα με την παράδοση, αν καταφέρουμε το σκοπό μας θα έχουμε καλή τύχη όλο το χρόνο.  Φυσικά, αυτά δεν είναι παρά δοξασίες.  Ωστόσο το έθιμο παραμένει στη ζωή μας γιατί γίνεται αιτία για παρεξηγήσεις αλλά και αφορμή για ξεκαρδιστικά αστεία.

Εδώ στη οικογένεια Ideales θα κρατήσουμε την παράδοση κάνοντας αστεία μεταξύ μας και σας προτείνουμε να προετοιμάσετε και τα δικά σας γιατί το γέλιο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»