Προσοχή στις «Ρουφήχτρες» του Διαδικτύου!

Key-on-screenΜια αρχαία ελληνική παροιμία λέει «τα εν οίκω μη εν δήμω» δηλαδή τα προσωπικά μας θέματα να μην τα βγάζουμε προς τα έξω στον κόσμο. Και μπορεί στην εποχή μας η προσωπική επαφή και επικοινωνία να έχει περιοριστεί λόγω πολλών υποχρεώσεων και περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, ωστόσο η τεχνολογία έχει έρθει να αναπληρώσει αυτό το κενό.

Message 2-2015 FΣτις 10 Φεβρουαρίου 2015 γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου με φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!».  Η ασφαλής και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου είναι το διαχρονικό μήνυμα αυτής της επετείου από το 1999 που πρωτοκαθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

SAFE INTERNETΑυτό που πρωτίστως οφείλουμε να προστατέψουμε είναι τα προσωπικά μας δεδομένα, δηλαδή κάθε πληροφορία που μας χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά μας, η διεύθυνσή, το τηλέφωνο, οι φωτογραφίες μας, φορολογικά στοιχεία, κωδικοί, κ.λπ.  Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς το ποιες πληροφορίες κοινοποιούμε ή δίνουμε σε τρίτους (είτε αυτά είναι πρόσωπα είτε ιστοχώροι) και ποιες κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκμετάλλευσης των προσωπικών μας δεδομένων και εξαπάτησης των χρηστών, με πλέον διαδεδομένους το phishing και το pharming.

Password thief (phishing)Το phishing είναι η πράξη με την οποία κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πληροφορίες, όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς πρόσβασης καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών (και συνήθως άμεσα ή έμμεσα χρήματα), αφού πρώτα έχει «μεταμφιεστεί» σε μια αξιόπιστη οντότητα (π.χ. τράπεζα, εταιρεία).  Η απάτη γίνεται συνήθως μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails) που σκοπό έχουν να προκαλέσουν την κλοπή εμπιστευτικών στοιχείων που ανήκουν στον παραλήπτη του ηλεκτρονικού μηνύματος.

securityΤο pharming είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και εξελίσσεται βαθμιαία σε μία από τις σοβαρότερες μορφές εγκληματικότητας στο διαδίκτυο.  Ένα ειδικό πρόγραμμα εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας του συστήματος, διεισδύει στον υπολογιστή του θύματος και το επηρεάζει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε, ακόμα κι αν ο χρήστης πληκτρολογεί τη σωστή διεύθυνση του διαδικτυακού τόπου που θέλει να επισκεφτεί, θεωρώντας πως βρίσκεται σε ασφαλή χώρο, ο συγκεκριμένος υπολογιστής τον «οδηγεί» σε πλαστές ιστοσελίδες.  Ειδικότερα, αν πρόκειται για ιστοσελίδα τράπεζας, η προσπάθεια του θύματος να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του μέσω on-line banking καταλήγει στη μεταφορά των χρημάτων του στους δράστες (pharmers).

Για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων υπάρχουν τρεις τρόποι προστασίας, οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό:

  • Χρήση τείχους προστασίας (firewall).
  • Χρήση λογισμικού προστασίας ενάντια σε ιούς και προγράμματα κατασκοπείας (spyware).
  • Συνεχής ενημέρωση των χρηστών, καθώς το ηλεκτρονικό έγκλημα καθημερινά εξελίσσεται.

children with laptopΣτο πλευρό του πολίτη βρίσκεται και η Πολιτεία με την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που σκοπό έχει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.  Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί από όλα τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας εντός Ελλάδος με αστική χρέωση, στην ειδική γραμμή καταγγελιών καλώντας τον πενταψήφιο αριθμό 11188.  Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε πιο ασφαλή τον κόσμο του διαδικτύου.

Απλώνουμε δίχτυ προστασίας στα προσωπικά μας δεδομένα …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»