Προσοχή σε Αυτές τις Ελιές

ΘΑΛΑΣΣΑ 1Σήμερα ξεκινάει επισήμως το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι με το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας να είναι τα κυρίαρχα χρώματα της εποχής και τον λαμπερό ήλιο να ανεβάζει σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία.

ΜΗΝΥΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Οι πολλές ώρες ηλιοφάνειας μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας «ωθούν» σε παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες του ηλίου!  Ταυτόχρονα όμως μπορεί να μας προκαλέσουν προβλήματα λόγω έλλειψης μέτρων αυτοπροστασίας από τις επικίνδυνες ιδιότητες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα ηλιακά εγκαύματα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για το ευάλωτο δέρμα μας. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα 2-3 εκατομμύρια περιστατικά μη μελανωματικών μορφών καρκίνου του δέρματος και 132.000 περιστατικά μελανώματος.

7Το πιο χαρακτηριστικό προειδοποιητικό σημάδι για το μελάνωμα είναι μια νέα κηλίδα στο δέρμα ή ένα άλλο σημάδι που αλλάζει σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.  Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις ελιές του δέρματος μας.  Μια κανονική ελιά είναι συνήθως ένα ομοιόμορφα χρωματισμένο καφέ σημάδι, ή κηλίδα στο δέρμα. Μπορεί να είναι επίπεδη ή λίγο διογκωμένη, στρογγυλή στο σχήμα ή οβάλ.  Οι ελιές είναι γενικά λιγότερο από 6 χιλιοστά σε πλάτος, μερικές μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής, αλλά οι περισσότερες εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία ή στην ενηλικίωση και σχεδόν όλες είναι αβλαβείς.

Είναι σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε εκείνες τις αλλαγές σε μία ελιά -όπως στο μέγεθος, το σχήμα, ή το χρώμα- που μπορούν να υποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά.  Ο βασικός οδηγός για τον έγκαιρο εντοπισμό ενός μελανώματος που προκύπτει από την μετάλλαξη μιας ελιάς έχει 5 κανόνες:

 • 3Ασυμμετρία: Το ήμισυ μιας ελιάς δεν ταιριάζει με το υπόλοιπο μισό.
 • Περιφέρεια της ελιάς: Οι άκρες είναι ακανόνιστες, τραχείς, με εγκοπές, ή “θολές” στην όψη.
 • Χρώμα: Το χρώμα δεν είναι το ίδιο σε όλη την επιφάνεια της ελιάς και μπορεί να περιλαμβάνει αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, ή μερικές φορές να έχει μπαλώματα με ροζ, κόκκινο, λευκό, ή μπλε χρώμα.
 • Διάμετρος: Το σημάδι είναι μεγαλύτερο από 6 χιλιοστά σε διάμετρο. Εντούτοις, κάποια μελανώματα μπορεί μερικές φορές να είναι μικρότερα από αυτό, όταν πρωτοεμφανίζονται.
 • Μετάλλαξη: Η ελιά αλλάζει ως προς το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα της.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια μιας «ύποπτης» ελιάς είναι :

 • Μια πληγή που δεν επουλώνεται.
 • Αλλαγή στην επιφάνεια μιας ελιάς, ξεφλούδισμα, έκκριση υγρού, αιμορραγία, ή η ανάπτυξη ενός οζιδίου.
 • Αλλαγή στην αίσθηση, φαγούρα, ευαισθησία ή πόνος.

2Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας σε περισσότερα από 3.500 άτομα κατέδειξε ότι ποσοστό 50% των περιστατικών μελανώματος εντοπίζονται αρχικά από τους ίδιους τους ασθενείς.  Ο έγκαιρος εντοπισμός ή ακόμα καλύτερα η προληπτική εξέταση από δερματολόγο, είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά σημαντικά για την επιτυχημένη θεραπεία του όποιου προβλήματος.

Για το τέλος, μια υπενθύμιση των βασικών κανόνων αυτοπροστασίας μας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου μας :

 • Αποφεύγουμε ή έστω περιορίζουμε την έκθεση μας στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ και 4 μ.μ.
 • 8Φοράμε ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του δέρματος μας και στο υπόλοιπο σώμα (πρόσωπο, χέρια) προστατευόμαστε με αντηλιακό, βάσει των οδηγιών χρήσεως που συχνά αμελούμε να διαβάζουμε.
 • Φοράμε καπέλο με μεγάλο γείσο για να προστατεύουμε το πρόσωπο μας.
 • Φοράμε ποιοτικά γυαλιά ηλίου.
 • Προτιμάμε τα σκιερά μέρη, ειδικά τις ώρες που ο ήλιος καίει στην κυριολεξία!

Απλές συμβουλές που υιοθετώντας τες, μειώνουμε σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία μας.

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι με την κατάλληλη προστασία …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»