Πόσο Καλά Γνωρίζετε την Ελλάδα;

Η Ελλάδα, αν και μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό, καταφέρνει να ξεχωρίζει σε πολλές κατηγορίες.  Μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που θα δούμε παρακάτω μας αποκαλύπτουν ξεχασμένες ή και άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες που συνθέτουν την εικόνα της χώρας μας και αξίζει να τις γνωρίζουμε.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία:

 • Η ελληνόκτητη ναυτιλία βρίσκεται στην 1η θέση διεθνώς, αντιπροσωπεύοντας το 15,56% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt (deadweight tonnage). Η ελληνική σημαία κατέχει την έκτη θέση στη διεθνή κατάταξη σε dwt και τη δεύτερη στην ΕΕ σε gt (gross tonnage).
 • Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εμπόριο σφουγγαριών και μέσα στις 10 πρώτες στην παραγωγή και εξαγωγή μαρμάρου.
 • Είναι η 3η χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς και λαδιού (μετά την Ισπανία και την Ιταλία), με περισσότερα από 140 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, τα οποία παράγουν περίπου 400.000 τόνους ελαιολάδου ετησίως (το 75-80% είναι εξαιρετικό παρθένο).
 • Κατέχει την 1η θέση στην παγκόσμια παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού.  Κάθε βδομάδα εξάγονται περίπου 2.000 τόνοι, σε περισσότερες από 30 χώρες ανά τον κόσμο.

… και συνεχίζουμε με άλλες αξιόλογες πληροφορίες:

 • Το 80% περίπου του εδάφους είναι ορεινό, γεγονός το οποίο καθιστά την Ελλάδα την πιο ορεινή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Αυστρία.
 • Πάνω από 10.000 σπήλαια και άλλες μορφές υπογείων κοιλοτήτων έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ενώ κάθε χρόνο νέα σπήλαια ανακαλύπτονται.
 • Η Ελλάδα έχει περισσότερα από 3.500 νησιά και βραχονησίδες. Από αυτά κατοικούνται λιγότερα από 200, εκ των οποίων μόνο τα 78 έχουν περισσότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και μόλις 53 πάνω από 1.000.
 • Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός ανθρώπων που μιλούν ελληνικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια παγκοσμίως.
 • Τη δεκαετία του ’50, μόλις το 30% των Ελλήνων γνώριζε γραφή και ανάγνωση.  Σήμερα, το ποσοστό του αναλφαβητισμού δεν ξεπερνά το 5%.
 • Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου 6.000 είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.100 είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη.  Είναι μοναδική στην Ευρώπη για τον πλούτο της, αλλά και για την μεγάλη αναλογία ενδημικών σε σχέση με την έκτασή της.  Όσο για την πανίδα, πιστεύεται ότι αν μελετηθεί πλήρως, υπολογίζεται να περιλαμβάνει περίπου 50.000 είδη !
 • Κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα.  Τη χρονιά που μας πέρασε, ο αριθμός των τουριστών ανέβηκε ακόμα πιο ψηλά, στα 17,5 εκατομμύρια.
 • Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε όλους τους σύγχρονους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 έως σήμερα.
 • Ο Εθνικός μας Ύμνος («Ύμνος εις την Ελευθερίαν») αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές.
 • Ο πληθυσμός της χώρας μας βάσει της τελευταίας απογραφής (2011) ανέρχεται στα 10.815.197 κατοίκους.  Ο νομός Αττικής όπως είναι φυσικό, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (35,4%) φτάνοντας τα 3.827.624 κατοίκους.
 • Το προσδόκιμο ζωής στην αρχαία Ελλάδα ήταν τα 45 χρόνια για τους άνδρες και τα 36 για τις γυναίκες.  Σήμερα, έχει φτάσει τα 78,5 χρόνια για τους Έλληνες και τα 83,1 και τις Ελληνίδες, γεγονός που μας κατατάσσει στο top 26 των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο στον κόσμο.
 • Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί σε 3.000 απολαυστικές ώρες ήλιου.

Κοντά στον ήλιο, λοιπόν, ας έχουμε και τη γνώση …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»