Πόσα «Καλάθια» Βάλατε Σήμερα;

«Η καθαριότης εστί πολιτισμός» λέει μια παλιά ρήση, ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη, ειδικά σε ότι αφορά τους δημόσιους χώρους, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, κ.λπ. 

Το φαινόμενο των πεταμένων σκουπιδιών εκτός κάδων είναι ένα θέαμα που δύσκολα πλέον «ενοχλεί» το μάτι, καθώς είναι κάτι στο οποίο έχουμε εθιστεί να αντικρίζουμε στην καθημερινότητα μας.

Φυσικά, τα σκουπίδια δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά από κάποια χέρια… Πεζοί που τρώνε ένα σνακ ή πίνουν ένα αναψυκτικό ή νερό, μόλις ολοκληρώσουν την κατανάλωση, νιώθουν μια ακατάσχετη ανάγκη να ελαφρύνουν άμεσα το χέρι τους από το «βάρος» της άδειας πια συσκευασίας.

Ένα παρτέρι ή μια ζαρντινιέρα συχνά αναλαμβάνουν τον ρόλο του κάδου ή αν δεν υπάρχουν αυτά, τότε ο δρόμος είναι η επόμενη επιλογή.  Παρόμοια στάση ακολουθούν και πολλοί οδηγοί.  Τελειώνει κάτι;  Ανοίγουν το παράθυρο και ξεφορτώνονται με άνεση το ανεπιθύμητο πια «φορτίο».

Άλλο φαινόμενο που ρυπαίνει τον χώρο όπου ζούμε είναι οι σακούλες με τα οικιακά απορρίμματα που αφήνονται έξω από κάδους ή σε κάδους με ανοιχτά καπάκια…  Αποτέλεσμα;  Πεινασμένα ζώα  θα τις ξεσκίσουν ψάχνοντας για φαγητό, σκορπώντας όλο το περιεχόμενο στον δρόμο, το οποίο στη συνέχεια θα διασκορπιστεί προς διάφορες κατευθύνσεις, με τη βοήθεια του αέρα ή του νερού της βροχής.

Κι όμως είναι τόσο απλό να μην ασχημαίνουμε το περιβάλλον μας με σκουπίδια…  Κάδοι υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν να βρίσκονται σε κάθε μας βήμα.  Κρατώντας στο χέρι αυτό που θέλουμε να πετάξουμε ή βάζοντάς το στην τσέπη ή αν είμαστε μέσα στο αυτοκίνητο, αφήνοντάς το σε μια άκρη, θα έρθει η στιγμή που θα μας δοθεί η ευκαιρία να βάλουμε το σκουπίδι στη θέση του.  Όσο μικρό κι αν είναι αυτό.  

Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει θέση στο περιβάλλον, που όχι μόνο το ασχημαίνει αλλά και το μολύνει, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά και περιβαλλοντικό.

Επιπλέον, κάποιοι παραμελημένοι δρόμοι σε γειτονιές θα μπορούσαν να αλλάξουν εικόνα, με ατομική πρωτοβουλία και φροντίδα.  Μία σκούπα, ένα φαράσι και ελάχιστα λεπτά προσωπικού χρόνου και κόπου, θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν καθαρό δρόμο και ένα όμορφο πεζοδρόμιο που θα χαίρεται κάποιος να βλέπει και να περπατά. 

Και είναι σίγουρο ότι το παράδειγμά του ενός θα το ακολουθήσουν και άλλοι, γιατί όπως και να το κάνουμε, το καθαρό είναι και όμορφο!

Φροντίζοντας, λοιπόν, για τη δημόσια καθαριότητα, θα ζούμε σε ένα αξιοπρεπές και καλαίσθητο περιβάλλον, όπως αυτό του σπιτιού μας.  Είναι στο χέρι όλων μας!

Βάζουμε τα σκουπίδια στη θέση τους …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»