Πώς να Γυμνάσετε το Μυαλό σας

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου από τον κόσμο των έμβιων όντων λένε ότι είναι ο σκύλος.  Στον κόσμο των πραγμάτων όμως, αυτό που έχει διαχρονική αξία και φέρει τον τίτλο του καλύτερου φίλου του ανθρώπου είναι το βιβλίο.  Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει ότι «Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει».

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.  Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία για την παγκόσμια λογοτεχνία, καθώς ήταν 23 Απριλίου του 1616 όταν πέθαναν τρεις διάσημοι εκπρόσωποί της: ο Ισπανός Miguel de Cervantes, ο Άγγλος William Shakespeare και ο Περουβιανός Inca Garcilaso de la Vega.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το βιβλίο με την παραδοσιακή του μορφή, οδεύει προς την εξαφάνιση, εξαιτίας των νέων τεχνολογιών, όμως η αξία και η μαγεία ενός χειροπιαστού βιβλίου είναι διαχρονική, μοναδική και αναντικατάστατη.  

Έρευνες και μελέτες έχουν δείξει ότι το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά οφέλη στον αναγνώστη, πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο είδος ψυχαγωγίας.  Ας απαριθμήσουμε κάποια από αυτά, που αποδεικνύουν ότι η θέση του βιβλίου είναι στα χέρια μας και όχι σε μια σκονισμένη βιβλιοθήκη.  Η ανάγνωση, λοιπόν, έχει τις ακόλουθες θετικές επιδράσεις:

Δυναμώνει τον εγκέφαλο.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι ενήλικοι που διαβάζουν, είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Κατά του άγχους.  Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους.

Καλύτερη αντίληψη.  Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», όσοι διαβάζουν καλή λογοτεχνία, μπορούν να «διαβάζουν» ευκολότερα και το μυαλό των άλλων ανθρώπων.

Ενίσχυση της μνήμης.   Άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», έδειξε ότι εκείνοι που στη διάρκεια της ζωής τους ασχολούνταν με δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό, όπως το διάβασμα, παρουσίασαν χαμηλότερο ρυθμό εξασθένησης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Άνεση στην έκφραση.  Η τακτική ανάγνωση βιβλίων εξασφαλίζει άνεση στον γραπτό και προφορικό λόγο, εκλεπτυσμένη σκέψη, περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα.

Ορθολογική σκέψη.  Το διάβασμα βοηθά στην αντικειμενική και ορθολογική χρήση του νου.

Απόκτηση γνώσεων.  Ο,τιδήποτε διαβάζουμε, γεμίζει το μυαλό μας με καινούργιες πληροφορίες που κάποτε μπορεί να μας φανούν χρήσιμες, γι’ αυτό και όσο περισσότερες γνώσεις διαθέτουμε, τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση βρεθεί στον δρόμο μας.

Αίσθηση ηρεμίας.  Η ανάγνωση πνευματικών κειμένων μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να φέρει μια απίστευτη αίσθηση χαλαρότητας και ηρεμίας.

Καλύτερος ύπνος.  Μερικές σελίδες ανάγνωσης είναι συνήθως αρκετές για όνειρα γλυκά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Consumer Research» έδειξε ότι τα οφέλη του διαβάσματος δεν τα αποκομίζουμε μόνο όταν διαβάζουμε ένα καινούργιο βιβλίο, αλλά και όταν διαβάζουμε για δεύτερη ή και τρίτη φορά ένα βιβλίο που μας άρεσε πολύ.  Η εκ νέου ανάγνωση ενός αγαπημένου βιβλίου από τα παλιά, δρα καταπραϋντικά στον ψυχισμό μας, προκαλώντας μας εντονότερο το αίσθημα της ικανοποίησης, αυξημένη γνώση και πνευματική εγρήγορση, ενώ βιώνουμε εκ νέου τα συναισθήματα που μας είχε προκαλέσει όταν το πρωτοδιαβάσαμε και μάλιστα πολύ πιο έντονα απ’ ό,τι την πρώτη φορά.

Αναζωογονήστε το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα σας με ένα βιβλίο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»