Παραδοσιακοί Σπόροι: Μια Αλυσίδα που Δεν Πρέπει να Σπάσει!

ΦΥΤΟΤα παλιά τα χρόνια το τραπέζι μας μοσχομύριζε από λαχανικά και φρούτα που προέρχονταν από παραδοσιακούς σπόρους και ποικιλίες.  Τροφές γεμάτες γεύση και άρωμα, πλούσιες σε θρεπτική αξία που έθρεψαν γενιές και γενιές.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Από χέρι σε χέρι οι παραδοσιακοί σπόροι έκαναν ένα πολύ μακρύ ταξίδι και υπήρξαν το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης.  Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν χάσει σημαντικό έδαφος στις προτιμήσεις αγροτών και ιδιωτών, δίνοντας τη θέση τους σε γενετικά τροποποιημένους σπόρους.

ΚΑΛΑΘΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝΣήμερα, ουσιαστικά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των σπόρων που υπήρχαν πριν μόλις 100 χρόνια χρησιμοποιείται ακόμα από τους αγρότες, κυρίως στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο.  Ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς των σπόρων έχει δυστυχώς χαθεί ανεπιστρεπτί 🙁

Ίσως να μην έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη σημασία του προβλήματος, αλλά η μείωση της αγροτικής βιοποικιλότητας μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην ποιότητα των τροφών, αλλά και στη διατροφική μας αυτάρκεια και ανεξαρτησία.

Στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον μια 15ετία, υπάρχει ένα ισχυρό κίνημα για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, στο οποίο συμμετέχουν αγρότες, επιστήμονες και καταναλωτές που ανακαλύπτουν ξανά τη χαμένη γεύση και ποιότητα στην καθημερινή τους ζωή.

PELITI_LOGOΑξίζει να κάνουμε μια αναφορά στον πρωτοπόρο στη συλλογή, διάσωση, καλλιέργεια και ανταλλαγή ντόπιων ποικιλιών σε λαχανικά, σιτηρά, δημητριακά, όσπρια και βότανα στην Ελλάδα : την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι που από το 1995 έχει θέσει αυτές τις βάσεις στο Μεσοχώρι Παρανεστίου της Δράμας και σήμερα, έχοντας δημιουργήσει άλλες 13 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας, προωθεί το μήνυμα της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων, μέσω διαφόρων δράσεων που διοργανώνει κάθε χρόνο. Βασική θέση του Πελίτι είναι το «καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας τι γεωργία και τι πλανήτη θέλουμε».

Είναι επίσης ελπιδοφόρο ότι πολλά σχολεία της επαρχίας μας έχουν ευαισθητοποιηθεί πάνω στο θέμα αυτό και με την αρωγή του Πελίτι έχουν αναλάβει δράση, ώστε να διασώσουν και να διαδώσουν τους παραδοσιακούς σπόρους της περιοχής τους.

SPRINGΕίναι προφανές ότι το πρόβλημα της διάσωσης των παραδοσιακών σπόρων δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά όλους μας. Αφενός μπορούμε και μεις να μπούμε στο «παιχνίδι», αναζητώντας και καλλιεργώντας παραδοσιακούς σπόρους ακόμα και στο μπαλκόνι μας (βλ. σχετικό άρθρο «Ας κάνουμε την πόλη μας πιο πράσινη») και αφετέρου επιλέγοντας για το τραπέζι μας ντόπια προϊόντα από παραγωγούς που ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο γεωργίας με σπόρους που έχουν τη δική τους ιστορία.

Αυτή η πεντανόστιμη ανάμνηση για όσους πρόλαβαν και την γεύτηκαν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί και είναι στο χέρι μας να μην χαθεί δια παντός στο μέλλον.

Υποστηρίζουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες, για να ξέρουμε τι τρώμε …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»