Όχι Άλλο Φαγητό στα Σκουπίδια

LOVE FOOD HATE WASTE 1Η χώρα μας διέρχεται εδώ και μερικά χρόνια μια βαθιά οικονομική κρίση, που έχει αλλάξει δραματικά τη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού.  Κι όμως, σε μία τέτοια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, μια παλιά κακιά συνήθεια, η σπατάλη σε τρόφιμα και φαγητό, δεν έχει εκλείψει.

Τα τρόφιμα που πιο συχνά καταλήγουν στον κάδο είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμί και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.

Έρευνα της Public Issue ανέδειξε ότι το 17% των πολιτών δεν καταναλώνει το φαγητό που περίσσεψε, ένας στους πέντε Έλληνες πηγαίνει για ψώνια χωρίς λίστα των όσων χρειάζεται, ενώ μόλις το 8% των πολιτών κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.  Συνολικά, το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον μια με δύο φορές τον μήνα, με τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών να πρωταγωνιστούν στη σπατάλη.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΦΑΓΗΤΟΥΤα στοιχεία για την Ε.Ε. είναι επίσης απογοητευτικά : Κάθε Ευρωπαίος πετάει 179 κιλά τροφίμων ετησίως αξίας 590 ευρώ.  Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στα σκουπίδια καταλήγουν 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων που θα μπορούσαν να θρέψουν δύο φορές όλους τους ανθρώπους του κόσμου που πεινούν!

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε, ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη σπατάλη στα τρόφιμα, εξοικονομώντας ταυτόχρονα και χρήματα που δεν μας περισσεύουν;

Ένας «ειδικός» στην καταπολέμηση αυτής της σπατάλης, το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» (www.boroume.gr) μας δίνει μερικές απλές και πρακτικές ιδέες :

ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑΨωνίζουμε έξυπνα

Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας από πριν, χρησιμοποιούμε λίστα για τα ψώνια μας και αποφεύγουμε να αγοράζουμε περιττά προϊόντα.

Αγοράζουμε «περίεργα» φρούτα και λαχανικά

Πολλά φρούτα και λαχανικά πετιούνται επειδή δεν έχουν το «σωστό» μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.  Αγοράζοντας λοιπόν αυτά τα «περίεργα» φρούτα και λαχανικά, συμβάλλουμε στο να μην καταλήγουν στα σκουπίδια.

Αποθηκεύουμε στην κατάψυξη

Βάζουμε φρέσκα προϊόντα, φρούτα, λαχανικά, ψωμί και περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα έχουμε μία «αποθήκη» φαγητού, που αλλιώς θα κατέληγε στα σκουπίδια.

Βάζουμε σειρά προτεραιότητας στο ψυγείο

Τοποθετούμε τα «παλιά» τρόφιμα μπροστά και αφήνουμε πίσω τα πιο φρέσκα.

Ζητάμε μικρότερες μερίδες στα εστιατόρια

Αν το ζητήσουμε, τα εστιατόρια θα μας σερβίρουν μικρότερες μερίδες, ενώ μερικά από αυτά διαθέτουν μισές μερίδες έναντι χαμηλότερης τιμής.  Αν ωστόσο, η πείνα μας είναι απρόβλεπτη, μπορούμε το περισσευούμενο φαγητό να ζητήσουμε να μας το συσκευάσουν για το σπίτι.  Γιατί να πάει χαμένη η μερίδα μας;

«Ανακυκλώνουμε» το φαγητό

Αναζητάμε σε ιστοσελίδες (π.χ. www.lovefoodhatewaste.com) και περιοδικά, ιδέες για το πώς θα χρησιμοποιήσουμε το περισσευούμενο φαγητό μας ή τα τρόφιμα που σύντομα πρόκειται να χαλάσουν, ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο.

Κάνουμε κομποστοποίηση

Χρησιμοποιώντας τα υπολείμματα από τα φρούτα και τα λαχανικά, φίλτρα καφέ και σακουλάκια τσαγιού, τσόφλια αυγών και ξηρών καρπών, κ.ά.,  μπορούμε με τη βοήθεια ενός κάδου κομποστοποίησης (αγοραστού ή αυτοσχέδιου αν έχουμε κήπο) να φτιάξουμε ένα πρώτης τάξεως λίπασμα για το γκαζόν, τα φυτά και τα δέντρα μας.

Μεταδίδουμε την έξυπνη κατανάλωση τροφίμων

Εντάσσοντας τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινή καταναλωτική μας συμπεριφορά, γινόμαστε πρότυπο και για τους άλλους, ειδικά για τα παιδιά μας, τα οποία μεγαλώνοντας θα ενστερνιστούν τη δική μας έξυπνη κατανάλωση τροφίμων, με ευεργετικά αποτελέσματα.

Δωρίζουμε

Συσκευασμένα τρόφιμα ή φαγητά που περισσεύουν, μπορούμε να τα δωρίσουμε σε ιδρύματα, συσσίτια και κοινωνικές υπηρεσίες της περιοχής μας (συμβουλευτείτε το www.boroume.gr, για περισσότερες πληροφορίες).

EARTH HEARTΗ ορθολογική κατανάλωση τροφίμων, μας συμφέρει οικονομικά, ενισχύει την υπευθυνότητα μας ως πολίτες και μειώνει τις βλαβερές επιδράσεις στο περιβάλλον.  Αν μάλιστα συμβάλλουμε και στη δωρεά τροφίμων και φαγητών που μας περισσεύουν, τότε το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο και μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.

Το 2014 καταναλώνουμε με μέτρο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»