Όσο την Προσέχετε Τόσο Πιο Δυνατά Χτυπάει!

9ΑΗ Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ.) και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη.   Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν κυρίαρχη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες, με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς περιστατικών και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Οι περισσότερες ασθένειες του ανθρώπου ως γνωστόν οφείλονται στο βλαβερό περιβάλλον όπου ζει (μόλυνση ατμόσφαιρας, υδροφόρου ορίζοντα, εδάφους, κ.λπ.), στις κακές διατροφικές συνήθειες, τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και φυσικά η καθιστική ζωή.  Μερικά στατιστικά στοιχεία που θα πρέπει να μας αφυπνίσουν:

  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, άνδρες και γυναίκες απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες και αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες (περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
  • 6Όπως δείχνουν οι στατιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.
  • Μόνο στη χώρα μας, κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή ή επιφέρουν κάποια μόνιμη αναπηρία.

Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση κάποιου καρδιαγγειακού νοσήματος είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, το αυξημένο σάκχαρο, η κακή διατροφή, το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης.

Heart shape in woman's hands. Cardiovascular medicineΣτο ερώτημα πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο, η απάντηση είναι με την πρόληψη, που είναι και το καλύτερο «φάρμακο».  Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο, ειδικά οι νέοι, γιατί όσο προσέχουμε τον εαυτό μας από μικρή ηλικία, τόσο το καλύτερο για μας και τα χρόνια που θα έρθουν.  Μια υγιής καρδιά και γενικότερα ένας υγιής οργανισμός «χτίζεται» από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής σε οποιαδήποτε ηλικία…  Θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται!

Για να φροντίσουμε, λοιπόν, την κινητήρια δύναμη του σώματός μας, την καρδιά μας, πρέπει να κάνουμε τα εξής:

  • Εάν είμαστε καπνιστές, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να πάρουμε τη δύσκολη αλλά τόσο σημαντική απόφαση να κόψουμε το κάπνισμα.  Το έχουν κάνει χιλιάδες άνθρωποι πριν από εμάς, έχοντας δει σημαντική βελτίωση στη ζωή τους.  Δεν έχει νόημα να περιμένουμε να μας το πει ο γιατρός… το ξέρουμε ήδη!
  • 4Όσον αφορά τη διατροφή μας, ως γνωστόν η μεσογειακή δίαιτα είναι το μοντέλο διατροφής που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας και διατηρεί την καρδιά μας υγιή. Η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού, λιπαρών τροφών και αλκοόλ είναι μερικά από τα διατροφικά μυστικά που χτίζουν γερά θεμέλια.
  • Να βάλουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας. Τριάντα λεπτά ήπιας άσκησης στο σπίτι ή στο γυμναστήριο ( ή και σκέτο κολύμπι στη δική σας Piscines Ideales ή το Ideales Swim Spa σας, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και πολύ πιο ευχάριστο 🙂 ), ακόμα και ο περίπατος με σχετικά γρήγορο βηματισμό σε ένα κοντινό άλσος έχει πολλά να μας προσφέρει.

9ΒΣτα πλαίσια της πρόληψης δεν θα πρέπει να παραλείπουμε τον ετήσιο καρδιολογικό μας έλεγχο όπως και την πίεσή μας κι ας μην έχουμε εμφανή προβλήματα υγείας.   Ακόμη και κάποιος που στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεν πρόσεχε τον εαυτό του, μπορεί να ωφεληθεί από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής του.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο προσέχουμε τον εαυτό μας τόσο πιο υγιείς, δυνατοί και ευτυχείς θα είμαστε, γι’αυτό…

Αγαπήστε και φροντίστε την καρδιά σας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»