Ο Μαύρος Χρυσός Βρίσκεται στα Απορρίμματά μας

compost_heartΑνακύκλωση:  Ένας όρος που έχει μπει στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια, με τους μπλε κάδους να βρίσκονται σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας, δίνοντας το ερέθισμα σε μας τους πολίτες να περιορίσουμε τα απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ανακυκλώνοντας όσα από αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.  Μόνο που όταν εμείς ανακαλύπταμε την ανακύκλωση κάποια άλλα κράτη είχαν ήδη στήσει πάνω της την ευημερία τους.

Message December 2014Η διαφορά της θεωρίας από την πράξη, είναι ολοφάνερη με το παράδειγμα της Σουηδίας, η οποία έχει φτάσει να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί, κρατηθείτε, το …99% των σκουπιδιών της!  Είναι εντυπωσιακό το στατιστικό στοιχείο ότι από τα 461 κιλά απορριμμάτων που παράγει ετησίως ο μέσος Σουηδός ποσοστό μόλις ένα τοις εκατό καταλήγει στη χωματερή (πηγή : Econews.gr).  

ΣΟΥΗΔΙΑ 1Άλλο ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η Σουηδία για να συνεχίσει να θερμαίνει απρόσκοπτα 950.000 νοικοκυριά και να ηλεκτροδοτεί άλλα 260.000 έχει φτάσει στο σημείο να εισάγει περί τους 800.000 τόνους απορριμμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος.

compost cycleΣτα δικά μας τώρα…

Μέχρι να μάθουμε την ανακύκλωση και να την κάνουμε τρόπο ζωής, μπήκε στο λεξιλόγιο μας άλλη μια άγνωστη μέχρι πρότινος λέξη: η κομποστοποίηση.  Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό.  Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

ΚΑΔΟΣ 1Με κάτι περισσότερο από πεσμένα φύλλα και υπολείμματα από την κουζίνα μας μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ και να δώσουμε ζωή στα φυτά και στον κήπο μας, καθώς η προσθήκη κομπόστ βελτιώνει κατά πολύ τη φυσική δομή, τον αερισμό και τη συγκράτηση υγρών του εδάφους, εμπλουτίζοντάς το με σημαντικά θρεπτικά συστατικά.  Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί κηπουροί αναφέρονται στο κομπόστ αποκαλώντας το «μαύρο χρυσό»!

Το 2013 η Eurostat ανακοίνωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ε.Ε., αλλά και για τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.  Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες θέσεις, λόγω του χαμηλού ρυθμού ανακύκλωσης και του σχεδόν μηδενικού ποσοστού κομποστοποίησης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΑυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί.  Όχι μόνο γιατί ως χώρα μέλος της Ε.Ε. έχουμε δεσμευθεί να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον το 50% των οικιακών απορριμμάτων έως το 2020.  Πολύ περισσότερο γιατί η μη-ανακύκλωση σημαίνει πεταμένα λεφτά για την εθνική οικονομία, σημαίνει βλάβες στο περιβάλλον, σημαίνει χαμένα οφέλη για τη δημόσια υγεία.  Είναι προφανές ότι οφείλουμε να αλλάξουμε συνήθειες άμεσα και να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της εποχής μας, ώστε να ωφεληθούμε πολλαπλά.

Κάνουμε κομποστοποίηση για να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»