Ο Κόκκινος Χρυσός που Χαρίζει Ζωή

Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.  Είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο αυστριακός γιατρός Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τιμήθηκε γι’ αυτό με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο εθελοντής αιμοδότης για τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προς τον συνάνθρωπό του, προσφέροντας ό,τι πολυτιμότερο κυλάει στο σώμα του: το αίμα.  Το αίμα δεν μπορεί να παραχθεί σε κάποιο εργαστήριο ούτε είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατά του.

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα υπολογίζονται σε 750.000 φιάλες τον χρόνο.  Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές χρειάζονται 300.000 – 330.000 τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, που θα προσφέρουν αίμα 2 με 3 φορές τον χρόνο.  Όμως, οι τακτικοί αιμοδότες της χώρας μας αντιστοιχούν μόνο στο 0,65% του πληθυσμού και για να καλυφθούν οι ανάγκες εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.  

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνονται οι εθελοντές αιμοδότες ηλικίας 18-22 ετών, που σημαίνει πως οι νέοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία

Η όλη διαδικασία διαρκεί 20-30 λεπτά (συμπλήρωση ερωτηματολόγιου, ιατρικός έλεγχος, αιμοδοσία).  Η αιμοδοσία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.  Κάθε φιάλη αίμα μπορεί να σώσει μέχρι 3 ζωές ενηλίκων ή μέχρι 6 ζωές παιδιών!  Το μεσοδιάστημα μεταξύ δύο αιμοδοσιών πρέπει να είναι 3 μήνες, το οποίο σημαίνει ότι κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί να δίνει άφοβα αίμα έως και 4 φορές τον χρόνο.

Πέραν της ζωτικής βοήθειας που προσφέρουμε στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, με την τακτική αιμοδοσία ωφελούμαστε πολλαπλά και μεις οι ίδιοι, καθώς:

  • Δίνοντας αίμα ισορροπούμε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα μας.   Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου – κυρίως στους άνδρες – μπορεί να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία, ενώ θεωρούνται και παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το στρες, η υψηλή χοληστερόλη και άλλοι παράγοντες προκαλούν υπερπηκτικότητα στο αίμα μας, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για θρόμβους ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  Με την τακτική αιμοδοσία, το αίμα ρέει καλύτερα, μειώνοντας τους παραπάνω κινδύνους.
  • Έχουμε μια καλή εικόνα για την υγεία μας, καθώς το αίμα που δίνουμε υπόκειται σε αυστηρούς εργαστηριακούς ελέγχους.
  • Δίνουμε ένα άριστο παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς στα παιδιά μας, τους αυριανούς αιμοδότες.
  • Ως τακτικοί εθελοντές αιμοδότες έχουμε υψηλότερη προτεραιότητα στη λήψη αίματος σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον οφέλη για όλους

  • Οι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών, έναντι των δοτών αντικατάστασης, μειώνοντας τη πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος από 7,5% σε 0,001%.
  • Όταν υπάρχει σταθερός και ικανός αριθμός αιμοδοτών, το σύστημα υγείας μπορεί να προγραμματίζει καλύτερα τις θεραπείες και εγχειρήσεις των ασθενών, γεγονός που συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων, την εύρυθμη λειτουργία των δομών υγείας και φυσικά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών.
  • Το κράτος εξοικονομεί χρήματα.  Το 2015 η εισαγωγή αίματος από την Ελβετία στοίχισε στο ελληνικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ, πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του συστήματος υγείας.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε, για να κάνετε και σεις το ευεργετικό βήμα προς την εθελοντική αιμοδοσία, ξεπερνώντας τον παιδικό φόβο της βελόνας 🙂

Δώστε λίγο από το αίμα σας  …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»