Μύθοι και Αλήθειες για το Κρύο

Beauty woman in the winter sceneryΤο αλκοόλ όντως μας ζεσταίνει;  Τα ζεστά ροφήματα;  Η θερμότητα του σώματος χάνεται κυρίως από το κεφάλι;  Αρρωσταίνουμε γιατί κρυώνουμε;  Μήπως η αίσθηση της μοναξιάς είναι πιο …κρύα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος;  Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν πιο πολύ από τους άνδρες;  Ας ξεδιαλύνουμε μερικούς μύθους για να μην τα φορτώνουμε όλα στον κρύο καιρό!

Το αλκοόλ δεν μας ζεσταίνει

ΑΛΚΟΟΛΣύμφωνα με μελέτες, αν και το αλκοόλ μοιάζει με το τέλειο ρόφημα για το κρύο επειδή δημιουργεί μια προσωρινή αίσθηση ζεστασιάς, στην πραγματικότητα ελαττώνει τη θερμοκρασία του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο υποθερμίας!  Όταν κάνει κρύο, αισθανόμαστε πως κρυώνουμε επειδή το αίμα ρέει μακριά από το δέρμα μας, προς τα εσωτερικά όργανα για να τα διατηρήσει ζεστά – και αυτός ο μηχανισμός αυξάνει την εσωτερική σωματική θερμοκρασία.  Το αλκοόλ αντιστρέφει αυτόν το φυσιολογικό μηχανισμό, αυξάνοντας τη ροή αίματος προς το δέρμα και ελαττώνοντας σημαντικά την εσωτερική θερμοκρασία μας.

Επιπλέον, μελέτη που διεξήχθη από το Στρατιωτικό Ερευνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑRΙΕΜ) των ΗΠΑ, έδειξε πως το αλκοόλ αμβλύνει και την ικανότητα του ρίγους – και τα ρίγη αποτελούν τον τρόπο που έχει το σώμα για να παράγει θερμότητα!  Συνεπώς, μη βασίζεστε στο αλκοόλ για να ζεσταθείτε τον χειμώνα…

COLD - HOTΤα ζεστά ροφήματα μας …δροσίζουν

Όταν καταναλώνουμε ένα ζεστό ρόφημα, οι νευρικές απολήξεις της γλώσσας στέλνουν στο υπόλοιπο σώμα το μήνυμα πως κάτι ζεστό εισέρχεται στον οργανισμό και ως εκ τούτου πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εφίδρωσης. Μήπως να δοκιμάσουμε τα κρύα ροφήματα για το αντίθετο αποτέλεσμα;;; 🙂

Η μοναξιά μας κάνει να κρυώνουμε

ΜΟΝΑΞΙΑΕρευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο βάλθηκαν να αποδείξουν πως η «κρύα αίσθηση» της μοναξιάς δεν είναι μόνο μεταφορική, αλλά και κυριολεκτική.  Σε ένα πείραμά τους, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν μία στιγμή από το παρελθόν κατά την οποία είτε ένιωσαν αποκλεισμένοι κοινωνικά ή αποδεκτοί.  Στη συνέχεια, τους ζήτησαν να εκτιμήσουν τη θερμοκρασία του δωματίου στο οποίο βρισκόντουσαν.  Όσοι έφεραν στο μυαλό τους αναμνήσεις μοναξιάς, ένιωσαν πως το δωμάτιο ήταν αρκετά πιο κρύο από αυτούς που έφεραν στο νου τους αναμνήσεις από ευχάριστες κοινωνικές συναναστροφές.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα νιώσετε ένα ρίγος να σας διαπερνά, δοκιμάστε απλά να επικοινωνήσετε ή να έρθετε σε επαφή με κάποιον αγαπημένο σας!

Το κρυολόγημα δεν οφείλεται στον κρύο καιρό

hΗ έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει κρυολόγημα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Υγείας «δεν υπάρχουν πειραματικές αποδείξεις ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει τις πιθανότητες να κρυολογήσετε».  Στην πραγματικότητα, η αύξηση των κρυολογημάτων και των ασθενειών τον χειμώνα οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι περνούν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου η μεταφορά μικροβίων από τον έναν στον άλλον γίνεται… παιχνιδάκι. Αυτό σημαίνει πως το κρύο απλώς αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αρκετά, ώστε οι ιοί που ήδη έχουμε κολλήσει καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο του σώματός μας.

Η θερμότητα δεν φεύγει κυρίως από το κεφάλι

ΚΡΥΟ 1Ο μύθος της απώλειας μεγάλου μέρους της θερμότητας του σώματος από το κεφάλι ξεκίνησε πιθανότατα από στρατιωτικές έρευνες σε φαντάρους, οι οποίοι δεν φορούσαν καπέλα, επομένως τα αποτελέσματα έδειξαν το προφανές: πως η θερμότητα «διαφεύγει» από το πλέον ακάλυπτο μέρος του σώματος. Ωστόσο, οι αριθμοί λένε πως από το κεφάλι χάνεται μόλις το 7-10% τη θερμότητας του σώματος, ήτοι αναλογικά ισορροπημένη ποσότητα σε σχέση με τα άλλα μέρη του σώματος.

Cold Weather runningΟι γυναίκες κρυώνουν πιο πολύ από τους άνδρες

Οι άνδρες έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από τις γυναίκες, χάρη στη μεγαλύτερη μυϊκή μάζα τους.  Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους καίει γρηγορότερα ενέργεια, με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται πιο εύκολα.  Επιπλέον, η αναιμία ή τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα – συνηθισμένο φαινόμενο στις γυναίκες – επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ το ίδιο συμβαίνει με την πιθανή έλλειψη βιταμίνης Β από τον οργανισμό.  Τέλος, και οι γυναικείες ορμόνες έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, καθώς τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, κάνουν το γυναικείο σώμα πιο ευαίσθητο στο κρύο.

Μαθαίνουμε αλήθειες για το κρύο …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»