Μήπως Διαλέξατε Λάθος Στάση;

Δύο λέξεις που όλοι θα θέλαμε να χαρακτηρίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά μας…  Δύο λέξεις που δίνουν νόημα στη ζωή και κίνητρο να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το καλύτερο: αισιοδοξία και ελπίδα.

Αισιοδοξία είναι να μπορείς να δεις όσα συμβαίνουν στη ζωή σου με θετικό τρόπο, ακόμα και όταν οι καταστάσεις είναι δύσκολες και αντίξοες.  Είναι μια θετική στάση ζωής που βλέπει το άσπρο μέσα από το μαύρο και μας αποτρέπει από το να παρασυρόμαστε από αρνητικά συναισθήματα όπως απογοήτευση, φόβο και άγχος.  Δεν είναι εύκολο βέβαια και δεν μπορεί να συμβεί σε κάθε περίπτωση, ωστόσο κοιτάζοντας τη ζωή μας μέσα από την οπτική της αισιοδοξίας φέρνουμε την ελπίδα για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

Η διατήρηση της ελπίδας είναι σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα βρίσκουμε μπροστά μας.  Όταν ελπίζουμε, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στις δυσκολίες και έχουμε την εσωτερική δύναμη να προσηλωθούμε στους στόχους μας.  Επιπλέον, όταν ελπίζουμε, υποκινούμαστε από το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης που μας λέει ότι πρέπει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους για να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα μας στέκονται εμπόδιο για μια καλύτερη ζωή.

Όταν αντιθέτως δεν ελπίζουμε σε τίποτα, σκεφτόμαστε ότι καμμία προσπάθεια δεν έχει νόημα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμμία ελπίδα για βελτίωση.  Όσο όμως σκεφτόμαστε έτσι, τόσο δεν θα κάνουμε τίποτα για ν’ αλλάξουμε την κατάσταση μας και ο,τιδήποτε μας ενοχλεί, θα επιτείνεται.  Για να βγούμε από τη στατικότητα που επιφέρει η κατάσταση αυτή, θα πρέπει να αμφισβητήσουμε τη σκέψη ότι δεν υπάρχει ελπίδα.  Ας υποθέσουμε ότι κάναμε λάθος κι ας πάρουμε μια πρωτοβουλία να κάνουμε κάτι το οποίο δεν είχαμε δοκιμάσει μέχρι τώρα.  Ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, είναι μάλλον απίθανο να έχουμε στ’ αλήθεια δοκιμάσει τα πάντα!

Λαμβάνουμε υπ’ όψη μας τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν, χωρίς να μεγαλοποιούμε τα αρνητικά.  Το όποιο λάθος ή αποτυχία μας δεν είναι πάντα αποτέλεσμα μόνο της δικής μας «ανεπάρκειας».  Οι αδυναμίες μας θα πρέπει να μπαίνουν στην άκρη και να έρχονται μπροστά τα δυνατά μας σημεία που μπορούν να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.  Οι απογοητεύσεις του παρελθόντος ας είναι χρήσιμα μαθήματα για το παρόν και το μέλλον.

Πέραν των θετικών αλλαγών που μπορούμε να δούμε στη ζωή μας με την αισιόδοξη και ελπιδοφόρα στάση ζωής, το βέβαιο είναι ότι ο οργανισμός μας θα εκτιμήσει ιδιαιτέρως αυτήν μας την αντιμετώπιση. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη υγεία, καθώς έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.  Επιπλέον, είναι πιο δημιουργικοί τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική τους ζωή, καθώς δεν απασχολούν το μυαλό τους με το να μεμψιμοιρούν, αλλά κοιτάζουν μπροστά και παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους.  Ας είναι ο καινούργιος χρόνος η απαρχή μιας νέας, πιο θετικής οπτικής στη ζωή μας!

Ζήστε το σήμερα με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»