Μην Πετάς τη Θάλασσα στα Σκουπίδια!

beachflatΓια άλλη μια χρονιά η Ελλάδα κατέκτησε τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 51 χώρες, σε ότι αφορά τις πιο καθαρές ακτές, κερδίζοντας συνολικά 408 γαλάζιες σημαίες!  Αυτά όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες. Τι γίνεται όμως με τις μη οργανωμένες παραλίες; 

Message July3Η κατάσταση εκεί είναι συνήθως απογοητευτική, εξαιτίας των αμέτρητων απορριμμάτων που βρίσκονται πεταμένα εδώ κι εκεί.  Αντί να περπατάμε ξένοιαστοι στην αμμουδιά, κοιτάμε κάτω μην τυχόν και πατήσουμε κανένα σπασμένο γυαλί, κάποιο σκουριασμένο καπάκι ή άλλα επικίνδυνα σκουπίδια που βρίσκονται εκτεθειμένα ή μισοθαμμένα στην άμμο.

Επιπλέον, πολλά από αυτά τα σκουπίδια καταλήγουν μέσα στη θάλασσα, δημιουργώντας ένα απωθητικό θέαμα που συγχρόνως βλάπτει σοβαρά την υγεία μας, αλλά και την πανίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος.  Κάθε χρόνο παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες θαλασσοπούλια, χελώνες, ψάρια, δελφίνια, καρχαρίες, φάλαινες, κ.ά., πεθαίνουν από την κατάποση κάποιου δικού μας σκουπιδιού…

Η ζημιά είναι και οικονομική, καθώς ποιος τουρίστας θα πάει να κάτσει σε ένα μέρος που είναι γεμάτο σκουπίδια;  Προφανώς κανείς, άρα χάνει πολύτιμα έσοδα και η τοπική κοινωνία.

tire-ledgeΤο 2011, με τη συμμετοχή 2.600 εθελοντών πραγματοποιήθηκαν 74 καθαρισμοί ακτών και βυθού σε 67 περιοχές της Ελλάδας και περισυλλέγησαν πάνω από 12 τόνοι (!!!) σκουπιδιών. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα και πολυάριθμα σκουπίδια που περισυλλέγησαν ήταν: 101.202 αποτσίγαρα, 12.562 πλαστικά μπουκάλια, 11.365 καλαμάκια, 10.757 καπάκια, 6.718 κουτάκια αλουμινίου, 6.350 πλαστικές σακούλες, 3.075 συσκευασίες τροφίμων, 2.423 γυάλινα μπουκάλια, 2.287 χάρτινες σακούλες (στοιχεία HELMEPA*, Δελτίο Τύπου της 24/11/2011). Απίστευτοι αριθμοί που αφορούν μόνο ένα ελάχιστο μέρος των παραλιών μας 🙁

dsc5569Το παρήγορο είναι ότι αρχίζουμε πλέον να συνειδητοποιούμε το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.  Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες από οργανώσεις που στόχο έχουν την προστασία των ακτών και των θαλασσών μας, την ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από την ενημέρωση, καθώς και την προσέλκυση εθελοντών για δράσεις καθαρισμού.

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία αποτελεί το LIFE AMMOS.  Ένα πρόγραμμα που αποσκοπεί στην πρόληψη και τον περιορισμό των απορριμμάτων των καπνιστών στις παραλίες.  Το θέαμα κοινότυπο παντού:  δεκάδες αποτσίγαρα ξεφυτρώνουν σε κάθε μας βήμα.  Το κακό είναι πως όχι μόνο δεν είναι βιοδασπώμενα, αλλά αντιθέτως περιέχουν τοξίνες ιδιαίτερα επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Παρότι μας αρέσει να κάνουμε τα εύκολα δύσκολα, η λύση στη ρύπανση των ακτών είναι εξαιρετικά …απλή.  Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια σακούλα για να μαζεύουμε τα απορρίμματά μας, από το πιο μικρό (αποτσίγαρο, «δαχτυλίδι» αναψυκτικού, καπάκι μπουκαλιού, κ.λπ.) μέχρι το πιο μεγάλο.  Μαζί με τα πράγματα μας, παίρνουμε και τα σκουπίδια μας για να τα πετάξουμε σε κάποιον κάδο με τη σακούλα καλά δεμένη, ώστε αν ο κάδος δεν έχει καπάκι, να μην τα πάρει ο αέρας και πάει στράφι όλη μας η καλή διάθεση.

Επιπλέον, μπορούμε να συμμετέχουμε σε εθελοντικές κινήσεις καθαρισμού και να παροτρύνουμε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας, με πρώτους και καλύτερους τα παιδιά μας.  Οι λύσεις είναι απλές και είναι στα χέρια μας!

Απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, διατηρώντας καθαρές τις παραλίες και τις θάλασσες μας …κάνει καλό!

* Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA, www.helmepa.gr) είναι μια πρωτοποριακή εθελοντική δέσμευση Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία των θαλασσών από τη ρύπανση των πλοίων.  Με σύνθημα «Να Σώσουμε τις Θάλασσες» διακήρυξαν το 1982 από τον Πειραιά τη θέλησή τους να εξαφανίσουν τη θαλάσσια ρύπανση που προέρχεται από τα πλοία και να ανυψώσουν το επίπεδο ασφάλειας επάνω σε αυτά.  Το 1983, η HELMEPA, με σύμβολο της το «Γλάρο«, ξεκίνησε συντονισμένες καλοκαιρινές εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική.  Εδώ και 20 συναπτά έτη διοργανώνει εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών σε όλη τη χώρα, στα πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, μιας διεθνούς πρωτοβουλίας του μη-κυβερνητικού και μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Ocean Conservancy (www.oceanconservancy.org) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α.

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»