Ξανασκεφτείτε… Ξαναχρησιμοποιήστε!

Είστε σίγουροι ότι το χαρτί ή το αντικείμενο που ετοιμάζεστε να πετάξετε, δεν μπορεί να τύχει μιας δεύτερης ευκαιρίας; 

Οι σύγχρονες κοινωνίες που βασίζονται στην υπερκατανάλωση, παράγουν χιλιάδες τόνους αποβλήτων κάθε μέρα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις συνέπειες για το περιβάλλον.  Το να αλλάξουμε συνήθειες ως προς τη διαχείριση των πραγμάτων γύρω μας, μπορεί να φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι αναγκαίο.

Η εξοικονόμηση χρημάτων και φυσικών πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η ευκαιρία για δημιουργική διέξοδο από την καθημερινότητα, οι πρακτικές λύσεις από τα χέρια μας, για τη δουλειά, το σπίτι, τον κήπο, τη ζωή μας γενικότερα, είναι τα πολύ σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουμε, αν δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία σε πράγματα που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε άχρηστα ή ότι είχε τελειώσει η αποστολή τους!

Ας αναφέρουμε ενδεικτικά μια κόλλα χαρτί.  Κατά κανόνα, ένα μέσο δέντρο δίνει 40 κιλά γραφικής ύλης, δηλαδή 8.000 φύλλα Α4.  Αν σκεφτεί κανείς ότι τα 500 φύλλα Α4 κοστίζουν 3-4 €, ολόκληρο το δέντρο κόβεται για 50-60 €.  Ξαναχρησιμοποιώντας λοιπόν το χαρτί μας και από την πίσω πλευρά, π.χ. ως πρόχειρο σημειώσεων, κάνουμε και οικονομία στην τσέπη μας και εξοικονομούμε πολύτιμους φυσικούς πόρους.

Η φαντασία και η δημιουργικότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε μοναδικούς τρόπους για την επαναχρησιμοποίηση φαινομενικά άχρηστων αντικειμένων.  Ακόμα όμως κι αν δεν βοηθάει η φαντασία, κάποιοι άλλοι έχουν φροντίσει γι’αυτό, κοινοποιώντας στο διαδίκτυο τις ευφάνταστες ιδέες τους για επαναχρησιμοποίηση υλικών και αντικειμένων.  

Με μια απλή αναζήτηση, θα διαπιστώσετε πόσα πολλά, εύχρηστα και όμορφα πράγματα μπορείτε να φτιάξετε από αντικείμενα που ήσασταν έτοιμοι να πετάξετε.

Μια παλιά τηλεόραση μπορεί να μετατραπεί σε σκηνή για κουκλοθέατρο, σπιτάκι για το αγαπημένο σας κατοικίδιο, ακόμα και σε ενυδρείο!  Βαλίτσες που δεν τις θέλετε πια, μπορούν να μεταμορφωθούν σε όμορφα διακοσμητικά ή και λειτουργικά κομμάτια επίπλων: μια αναπαυτική πολυθρόνα, ένα μεγάλο κουτί αποθήκευσης, ράφι στον τοίχο ή ένα αναπαυτικό κρεβατάκι για το ζωάκι σας. 

Άχρηστα ελαστικά μπορούν να μετατραπούν σε πολύχρωμες γλάστρες ή να γίνουν πρωτότυπα καθιστικά, ακόμα και κούνιες.  Ξύλινες παλέτες μεταμορφώνονται σε έναν γουστόζικο καναπέ ή τραπέζι για το μπαλκόνι ή τον κήπο σας.  Μια σκάλα μπορεί να γίνει η καινούργια σας βιβλιοθήκη!  Ακόμα και ένα παλιό σας τζιν μπορεί να μετατραπεί σε μία μοντέρνα τσάντα ώμου που μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στα ψώνια σας, αντί για τις πλαστικές των καταστημάτων.  

Για τα πράγματα που σίγουρα δεν χρειάζεστε, υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως να τα χαρίσετε, αντί να τα πετάξετε ή να τα στοιβάξετε σε μία αποθήκη.  Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε με τα χέρια σας ένα ξεχωριστό δώρο για κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.  Η προσωπική σας φροντίδα του προσδίδει άλλη αξία! 

Κι αν δεν έχετε χαρτί περιτυλίγματος, τι θα λέγατε να χρησιμοποιούσατε τα φύλλα μιας εφημερίδας;  Εναλλακτικά, τις παλιές σας εφημερίδες θα τις εκτιμούσαν ιδιαιτέρως σύλλογοι που ασχολούνται με τη φροντίδα αδέσποτων ή τραυματισμένων ζώων και πτηνών.

Για ό,τι δεν μπορεί να αλλάξει χρήση, να μεταποιηθεί ή απλά να χαριστεί, αλλά είναι ανακυκλώσιμο, κάνουμε το αυτονόητο.  Η ανακύκλωση συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα της ζωής μας, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με το περιβάλλον όπου ζούμε. Λιγότερα σκουπίδια, λοιπόν, σημαίνει υγιεινότερες συνθήκες ζωής για εμάς και τα παιδιά μας!

Δώστε νέα ζωή στα παλιά σας αντικείμενα …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»