Κάθε Άνθρωπος Είναι Ξεχωριστός, Όλοι Είμαστε Ίσοι

5Τι κοινό είχαν ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, η Έλεν Κέλερ, η Φρίντα Κάλο και ο Ρέι Τσαρλς;  Όλοι τους διέπρεψαν στον τομέα τους και έγιναν διάσημοι παρά τις σοβαρές αναπηρίες που είχαν και δυσκόλευαν μεν την καθημερινότητά τους, δεν τους στέρησαν όμως το δικαίωμα στην έκφραση και τη δημιουργία.  Παρόμοια παραδείγματα αντλούμε και από τον χώρο του αθλητισμού όπου χιλιάδες άτομα με αναπηρίες αφοσιώνονται με επιτυχία στη σωματική και πνευματική τους άσκηση, κατορθώνοντας πολλές φορές να διαπρέπουν και σε αγωνιστικό επίπεδο με αξιοθαύμαστες επιδόσεις.

%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-2016

Το 1992 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.  Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία, με σκοπό την κοινωνική τους ενσωμάτωση και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

2Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, τα 80.000.000 στην ΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν συχνά το φαινόμενο του «κοινωνικού αποκλεισμού». Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός ευνομούμενου και κοινωνικά ευαίσθητου κράτους.  Η ανεργία και κατ’ επέκταση οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι, καθώς και η έλλειψη εκπαίδευσης και προσβασιμότητας, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες αυτού του «κοινωνικού αποκλεισμού».

6Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων οι περίπου 500.000 χιλιάδες έχουν κινητικές αναπηρίες.  Το απογοητευτικό στοιχείο είναι ότι πάνω από το 65% των ανδρών και το 85% των γυναικών με αναπηρία είναι άνεργοι.  Επιπλέον, από τα 200.000 παιδιά με αναπηρίες στη χώρα μας, που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μόνο τα 14.000 πηγαίνουν σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ειδικό σχολείο ή ειδική τάξη, πολλές φορές όμως χωρίς και αυτά να λαμβάνουν την εκπαίδευση που τους αρμόζει.  Ακόμα κι όταν ένα παιδί με αναπηρία καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο Πανεπιστήμιο, είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει τα μαθήματά του, λόγω της ανυπαρξίας υποδομών πρόσβασης αλλά και της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού και εκπαιδευτικού υλικού.

16Οι προκλήσεις για τα άτομα με αναπηρίες είναι τεράστιες και τις περισσότερες φορές αποθαρρυντικές, γιατί τα εμπόδια που καθημερινά έχουν να αντιμετωπίσουν είναι μεγάλα και ενίοτε ανυπέρβλητα…  Μετακινήσεις που για εμάς είναι εύκολες, όπως μια έξοδος με φίλους, αγορές από καταστήματα, μια επίσκεψη σε δημόσια υπηρεσία, είναι μικροί άθλοι γι’ αυτούς τους ανθρώπους.  Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι τους βάζουμε εμπόδια, παρκάροντας πάνω σε ράμπες ή πεζοδρόμια.  Η κύρια ευθύνη βέβαια πέφτει στους Δήμους και γενικότερα στο κράτος διότι υστερούν σημαντικά σε υποδομές που θα διευκόλυναν την πρόσβαση και ισότιμη συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στα κοινά.

11Η δυσάρεστη διαπίστωση είναι ότι η κοινωνία μας δεν έχει ακόμα «εξοικειωθεί» με το θέμα της αναπηρίας και συχνά αντιμετωπίζει ανάρμοστα τα άτομα με αναπηρίες, είτε αυτά ανήκουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ή ακόμα και στο συγγενικό περιβάλλον.  Είναι καιρός όμως να μάθουμε ότι τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να τα σεβόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε όπως κάθε άλλον άνθρωπο, να τα βοηθάμε όποτε το χρειάζονται, να τα ενθαρρύνουμε να είναι εξωστρεφή, να τα παρακινούμε να αποκτούν ενδιαφέροντα και γενικότερα να είναι ενεργοί πολίτες.  Μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε τα άτομα με αναπηρία να εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία μας και να προσφέρουν όπως όλοι μας.  Το δικαιούνται και μεις τους το οφείλουμε!

Σεβόμαστε και στηρίζουμε τα άτομα με αναπηρίες …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»