Κάποιες Ενέργειες μας Κοστίζουν Ακριβά…

1Ένα νοικοκυριό έχει πολλά έξοδα σε καθημερινή βάση.  Η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των εξόδων, που όμως μπορούμε να το περιορίσουμε, αν υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας τις παρακάτω απλές κινήσεις.

%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-2016

Φωτισμός

  • Light bulb, in handΑντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με λάμπες οικονομίας (φθορίου, led) που «ζουν» πολύ περισσότερο και καταναλώνουν έως και 7 φορές λιγότερο ρεύμα.
  • Προτιμούμε λάμπες μικρής ισχύος σε διαδρόμους και χώρους που δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Γενικότερα, αποφεύγουμε τον άσκοπο ή υπερβολικό φωτισμό και εννοείται ότι σβήνουμε το φως όταν δεν το χρειαζόμαστε.
  • Ξεσκονίζουμε τακτικά τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες.

Θέρμανση

  • Τις ηλιόλουστες μέρες αφήνουμε τον ήλιο να μπει και να ζεστάνει το σπίτι.
  • Με διπλά τζάμια εξοικονομούμε έως και 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.
  • 3Η συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα εξασφαλίζουν εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση.
  • Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη σε μία σταθερή θερμοκρασία (π.χ. στους 20oC). Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια!
  • Κάνουμε εξαέρωση στα καλοριφέρ πριν από την πρώτη χρήση. Δεν τα καλύπτουμε με οποιονδήποτε τρόπο (κουρτίνες, έπιπλα), ενώ τα διατηρούμε κλειστά στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.

Οικιακές Συσκευές

4Πλυντήριο:  Περίπου το 90% του ρεύματος που καταναλώνει ένα πλυντήριο σε μία πλύση είναι για να ζεστάνει το νερό.  Πλένοντας σε χαμηλές θερμοκρασίες (30° – 40ο C) κάνουμε εξοικονόμηση έως και 50%!  Επιπλέον, βάζουμε πλυντήριο όταν είναι γεμάτο, ειδάλλως χρησιμοποιούμε σύντομα προγράμματα πλύσης.

Κουζίνα:  Μαγειρεύουμε σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι κλειστό. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια.  Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Αντίστοιχα, σβήνουμε τον φούρνο μισή ώρα πριν το τέλος του ψησίματος.  Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου.

Ψυγείο: Το ψυγείο πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση από εστίες θερμότητας (κουζίνα, καλοριφέρ).  Κάνουμε τακτικά απόψυξη, καθώς ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.  Δεν ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και δεν την κρατάμε πολλή ώρα ανοικτή.  Σιγουρευόμαστε ότι το λάστιχο της πόρτας εφαρμόζει σωστά.  Δεν καλύπτουμε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου, ξεσκονίζουμε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και αφήνουμε τουλάχιστον 5 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.  Βάζουμε το φαγητό στο ψυγείο αφού πρώτα έχει κρυώσει.

time to saveΆλλοι απλοί τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας είναι να κλείνουμε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές (τηλεόραση, laptop, κ.λπ.) από τον κεντρικό διακόπτη (όχι stand by).  Για περισσότερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύμπριζο με διακόπτη.  Η ετήσια εξοικονόμηση είναι περίπου 30 € ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.

Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα laptop. Σημειωτέον ότι οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.  Οι οθόνες χρησιμοποιούν μέχρι το 70% της ενέργειας των υπολογιστών (ανάλογα το μέγεθος, την ανάλυση και τη φωτεινότητα της οθόνης) γι’ αυτό προτιμούμε τη μικρότερη δυνατή επίπεδη οθόνη, που καταναλώνει έως και 79% λιγότερη ενέργεια.  Ενεργοποιούμε τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που επιτρέπει στον υπολογιστή μας να εισέλθει σε λειτουργία αναμονής, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 70%.

7Τέλος, μεγάλη επένδυση για το νοικοκυριό μας είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, καθώς περίπου το 20% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αφορά το ζέσταμα νερού.  Με έναν ηλιακό εξοικονομούμε γύρω στα 200 € το χρόνο. Μάλιστα, ο θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας είναι η καλύτερη λύση για ακόμα περισσότερη οικονομία, καθώς έχει μια επιπλέον είσοδο που εκμεταλλεύεται ως θερμαντικό μέσο το ζεστό νερό του καλοριφέρ.

Στο πνεύμα της εποχής και ο Όμιλος Ideales, διαθέτει μοναδικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης, που φροντίζουν εσάς και το περιβάλλον:  Η μόνη – πιστοποιημένα – οικολογική πισίνα παγκοσμίως Piscines Ideales | the eco pool® όπως και τα περίφημα Ideales Spa, σας προσφέρουν ασύγκριτη οικονομία, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον, καθώς εξοικονομούν φυσικούς πόρους και μειώνουν τις εκπομπές ρύπων.  Ειδικότερα, τα Ideales Spa με κόστος λειτουργίας κάτω του 1 ευρώ/μέρα, είναι τα πιο ενεργειακά αποδοτικά Spa που έχουν κατασκευαστεί ποτέ!

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ταυτόχρονα σημαίνει και προστασία του περιβάλλοντος, είναι στο χέρι μας, γι’ αυτό…

Μειώνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα … κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»