Κάποια Δώρα Είναι για μια Ζωή

8Η 1η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, για να μας θυμίζει πόσο ανεκτίμητη και αναντικατάστατη για τους βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας είναι η πράξη της δωρεάς οργάνων, καθώς η μεταμόσχευση αποτελεί τη μοναδική θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, νεφρών, ήπατος και πνεύμονα.

%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%ce%bd%ce%bf%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-2016

Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση στον τομέα των δωρητών οργάνων.  Αν και οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε την αναγκαιότητα της προσφοράς οργάνων, στην πράξη δεν κάνουμε τίποτα, είτε γιατί αισθανόμαστε φόβο ή επιφυλακτικότητα ή και από αμέλεια ή αδιαφορία. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστούμε εμείς κάποια μεταμόσχευση οργάνου στη ζωή μας, παρά να γίνουμε οι ίδιοι δότες.  

1Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι μόλις στο 6,9 τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 36,6, στην Κροατία 34,8 και στο Βέλγιο 29,5.  Σημειωτέον ότι από έναν και μόνο δότη, μπορούν να σωθούν έως και 8 ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς ή και δέρμα.  Για την ιστορία αλλά και ως ένδειξη τιμής στην προσφορά των γονέων, αξίζει να αναφέρουμε ότι την 1η Δεκεμβρίου του 1989, ένα 13χρονο παιδί, ο Κωστάκης Μεσογίτης, μετά από τροχαίο, έγινε ο πρώτος Έλληνας δότης όλων των οργάνων, χαρίζοντας ζωή σε επτά συνανθρώπους μας.

Τα οφέλη της μεταμόσχευσης

Πρώτα απ’όλα, η μεταμόσχευση επιμηκύνει τον χρόνο ζωής του ασθενούς για τουλάχιστον 20 χρόνια, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και τη δυνατότητα να ξαναγυρίσει στην οικογένειά του και να γίνει παραγωγικός στην κοινωνία.

11Οφείλουμε όμως να εστιάσουμε και στην οικονομική διάσταση του θέματος, καθώς ο μικρός αριθμός μεταμοσχεύσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ταμεία.  Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 11.000 νεφροπαθείς, καθένας εκ των οποίων «στοιχίζει» στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον 50.000 ευρώ το χρόνο για τις ανάγκες αιμοκάθαρσης κ.λπ. Αντιθέτως, μία μεταμόσχευση οργάνου κοστίζει μόλις 10.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η λίστα αναμονής.

Η όποια παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί κατά καιρούς στη χώρα μας γύρω από τις μεταμοσχεύσεις δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.  Η μεταμόσχευση είναι μια απίστευτα σύνθετη διαδικασία που εξελίσσεται μέσα στα νοσοκομεία, από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.  Το κάθε όργανο που δωρίζεται περνάει πρώτα από εξετάσεις και έπειτα αναζητείται ασθενής με συμβατότητα.  Μετά τη μεταμόσχευση, ο λήπτης λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να μην αποβάλλει ο οργανισμός του το μόσχευμα.

6Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων* απευθύνει εδώ και πολλά χρόνια έκκληση στους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων.  Είναι καιρός όλοι μας πλέον να αναλάβουμε μια πιο υπεύθυνη στάση τόσο προς την κοινωνία, όσο και προς εμάς τους ίδιους, γιατί όπως προείπαμε, μπορεί κάποτε και μεις να βρεθούμε στην ανάγκη ενός μοσχεύματος.  Γι’ αυτό ας κινητοποιηθούμε άμεσα και ας παρακινήσουμε και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας να πράξουν το ίδιο, ώστε να μην χαθεί η ελπίδα για κάποιους συνανθρώπους μας που καθημερινά δίνουν τη μάχη για τη ζωή.

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην ελπίδα …κάνει καλό!

* Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δωρεά Οργάνων ή για τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΜ ( www.eom.gr ) ή απλά να τηλεφωνήσετε στο 210-6471200.

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»