Κάνε Κέφι με την Παρέα, όχι “Κεφάλι” με το Ποτό


Π12Στα παιδιά ως γνωστόν αρέσει να μιμούνται εμάς τους μεγαλύτερους, καθώς βιάζονται να μεγαλώσουν…  Μας βλέπουν να πίνουμε ένα δυνατό καφέ το πρωί για να ξυπνήσουμε, να ανάβουμε τσιγάρο για να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, να πίνουμε ένα ποτό για να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε.  Γιατί λοιπόν να μην κάνουν και αυτά τα ίδια;

ΜΗΝΥΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ_2016

Στην Ελλάδα, το 30% των εφήβων δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα, κυρίως με παρέα, σε γιορτές και νυχτερινές εξόδους.  Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, οι έφηβοι πρωτοπίνουν μπίρα ή κρασί στα 12-13 και στα 14-15 περνούν στα πιο «σκληρά ποτά», όπως το ουίσκι, η βότκα, η τεκίλα, κ.λπ.  Το ανησυχητικό είναι ότι το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο!

Π9Οι συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους είναι σοβαρές, καθώς το παιδί που πίνει αλκοόλ:

 • Κουράζεται και αρρωσταίνει πιο εύκολα
 • Έχει τάση να γίνει παχύσαρκο
 • Έχει διαταραχές στον ύπνο του
 • Επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη του
 • Γίνεται ευερέθιστο και απείθαρχο
 • Συμπεριφέρεται ανεύθυνα ή επιθετικά ή/και παραβατικά
 • Γίνεται θύτης ή πέφτει θύμα ανάρμοστων ή και επικίνδυνων συμπεριφορών
 • Εμφανίζει πτώση στις μαθησιακές του επιδόσεις
 • Αποκόπτεται από θετικές παρέες, προτιμώντας την “χαλαρή” παρέα
 • Συχνά καπνίζει
 • Έχει πολλές πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν αλκοολικό ενήλικα
 • Γίνεται πιο ευάλωτο στη δοκιμή ή και συστηματική χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ακόμα και η πιο μέτρια κατανάλωση κατά την εφηβεία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο συκώτι, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μακροχρόνια προβλήματα κατά την ενήλικη ζωή.

Π11Τέλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους εφήβους που πίνουν είναι να εμπλακούν σε κάποιο σοβαρό ατύχημα, κυρίως σε αυτοκινητιστικό.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι για το 20% των θανατηφόρων ατυχημάτων στην Ευρώπη (περίπου 10.000 θάνατοι ετησίως) ευθύνεται το αλκοόλ, με θύματα κυρίως έφηβους και νέους.  Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να μη μπαίνουν ποτέ σε αμάξι οδηγού που έχει πιεί και να τους παρέχουμε τη διαβεβαίωση ότι θα τα πάρουμε εμείς απ’ όπου βρίσκονται, ανεξαρτήτως ώρας.

Π4Γιατί οι έφηβοι καταναλώνουν αλκοόλ;

 • Από περιέργεια
 • Για να διασκεδάσουν
 • Για να χαλαρώσουν και να ενσωματωθούν ευκολότερα στην παρέα
 • Για να μιμηθούν τους ενήλικες
 • Γιατί έχουν οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού
 • Γιατί έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
 • Γιατί έχουν βιώσει απόρριψη από την οικογένειά τους ή άλλες τραυματικές καταστάσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;

Π30– Κατ’ αρχήν, πρέπει να αξιολογήσουμε τη συχνότητα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το κάνουν.  Συζητώντας μαζί τους, μπορούμε να μάθουμε για ποιον λόγο το κάνουν, αν πιέζονται από την παρέα τους ή αν τους απασχολεί κάτι άλλο. 

– Αυξάνουμε την επίβλεψή μας με διακριτικότητα, προσπαθώντας να μειώσουμε τις «ευκαιρίες» για τέτοιες συμπεριφορές.

– Βοηθάμε τα παιδιά μας να μετριάσουν το άγχος που αισθάνονται για διάφορους λόγους και τα καθοδηγούμε σε πιο θετικούς τρόπους χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός, η καλή συντροφιά, η θετική ψυχαγωγία, κ.λπ.

– Αν παρά τις προσπάθειές μας το παιδί συνεχίζει να πίνει ή να έχει προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού.

Group of happy teenage friends having funΗ εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη ηλικιακή περίοδος, με ραγδαίες σωματικές, νοητικές και συναισθηματικές αλλαγές, που μοιραία επιφέρουν συγκρούσεις μέσα στην οικογένεια.  Το να προσπαθούμε να συνετίσουμε το παιδί με τη χρήση τιμωρίας, απαγόρευσης και αυταρχικής συμπεριφοράς, το πιο πιθανό είναι να καταφέρουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.  Μέσω της συζήτησης τα παιδιά θα μάθουν τις επιπτώσεις των οινοπνευματωδών ποτών και θα μάθουν να λένε όχι σε ό,τι ξέρουν πως τους κάνει κακό.

Επιπλέον, οφείλουμε να δούμε και τη δική μας στάση απέναντι στην κατανάλωση αλκοόλ.  Για παράδειγμα, ας μην προσφέρουμε στα παιδιά αλκοόλ σε γιορτές και οικογενειακά τραπέζια, για να «γελάσουμε» ή για να νιώσει το αγόρι μας “άντρας”, ούτε όμως και να υποκύπτουμε στις πιέσεις των παιδιών για ένα ποτηράκι δοκιμή.  Μέχρι τα 12 τους χρόνια, τα παιδιά δεν κατανοούν γιατί θέλουν να πιουν… απλά μιμούνται.

Π16Ας βελτιώσουμε την ποιότητα στη σχέση μας μαζί τους, διαθέτοντας περισσότερο χρόνο για να τους ακούσουμε χωρίς να τους κρίνουμε, κι ας έχουμε ευδιάκριτα όρια και σταθερή συμπεριφορά απέναντί τους, σε σχέση με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία του να είναι ο εαυτός τους …κάνει καλό!


This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»