Ήρθε η Ώρα να Αλλάξουμε Συνήθεια

Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 η συνήθειά μας ως καταναλωτές να φορτωνόμαστε αλόγιστα πλαστικές σακούλες μιας χρήσης για τα ψώνια μας, θα μας κοστίζει μερικά λεπτά του ευρώ.  Και αυτό γιατί ήρθε ο καιρός η χώρα μας να εναρμονιστεί με μια Ευρωπαϊκή Οδηγία που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και έχει ως στόχο τη δραστική μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, προς όφελος του περιβάλλοντος και όλων των ζώντων οργανισμών του πλανήτη μας.

Οι αριθμοί, όπως πάντα, λένε σκληρές αλήθειες:

  • Κάθε χρόνο στην Ευρώπη περίπου 8 δις πλαστικές σακούλες καταλήγουν στα σκουπίδια. Ως απορρίμματα είναι η αιτία θανάτου για τουλάχιστον 100.000 πουλιά και ζώα της θάλασσας ετησίως.
  • 1 στα 4 ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά.
  • Έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια.
  • Μόλις το 1% από τις πλαστικές σακούλες ανακυκλώνεται.
  • 1 στα 2 απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες.
  • Το κόστος για να συλλεχθεί από τον βυθό μια πλαστική σακούλα είναι 10 φορές περισσότερο από το να παραχθεί.
  • Για να αποσυντεθεί μια πλαστική σακούλα χρειάζεται τουλάχιστον 1.000 χρόνια

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), στη χώρα μας αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ετησίως, αριθμός που φέρνει την Ελλάδα 1η σε κατανάλωση πλαστικής σακούλας, με διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι οι 175 σακούλες.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης κατά κεφαλήν το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 πλαστικές σακούλες έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.  Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Το θετικό είναι ότι σε ποσοστό 91% ο Έλληνας συμφωνεί στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας και μάλιστα το 64% πιστεύει ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η διάθεσή της.  Ωστόσο στην πράξη μόλις το 8% χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες συστηματικά και ένα 23% συχνά (πηγή ΙΕΛΚΑ).  Ο λόγος;  Δεν το θυμόμαστε…  Ίσως πληρώνοντας κάθε φορά το αντίτιμο στο ταμείο, αυτό να βοηθήσει τη μνήμη μας 🙂

Αξίζει να αναφέρουμε πως ήδη κάποια νησιά μας, όπως η Αλόννησος, η Σίφνος, η Τήνος και η Σαντορίνη, έχουν κάνει το πρώτο βήμα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, παρέχοντας στους κατοίκους τους τη δυνατότητα εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, επιλογών για τη μεταφορά αγαθών.

Το οικολογικό μήνυμα της χρονιάς, λοιπόν, είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας.  Όχι τόσο για λόγους οικονομίας όσο για λόγους υγείας, καθώς η μόλυνση που προκαλείται από τους τόνους πλαστικού που καταλήγει στο περιβάλλον, επιστρέφει σε μας μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Χρησιμοποιούμε οικολογικές σακούλες πολλαπλών χρήσεων …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»