Η Ψηφιακή Άνοια μας Χτυπά την Πόρτα

Μέχρι τώρα ξέραμε για την γεροντική άνοια, όπου ο πάσχοντας ανήκει στην κατηγορία των ηλικιωμένων και παρουσιάζει προβλήματα νοητικής φύσεως, όπως διαταραχή μνήμης, συγκέντρωσης, κ.ά.  Τα τελευταία όμως χρόνια, ένα άλλο «είδος» άνοιας χτυπά και τους νέους που κάνουν υπερβολική χρήση των σύγχρονων και «έξυπνων» συσκευών, η λεγόμενη ψηφιακή άνοια.

Τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αδιαμφισβήτητα και έχουν φέρει μεγάλες θετικές αλλαγές στη ζωή μας.  Ωστόσο υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του θέματος που πηγάζει από την κατάχρηση.  Η υπερβολική ενασχόληση έως και εξάρτηση από το ίντερνετ για τα πάντα, πληροφόρηση, επικοινωνία, ψυχαγωγία, οδηγεί τη νέα γενιά σε επικίνδυνα μονοπάτια, τόσο για την πνευματική όσο και για την ψυχική της υγεία και ισορροπία.

Τα παιδιά και οι νέοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους ενήλικες, διότι οι εγκέφαλοι τους είναι ακόμη σε ανάπτυξη.  Έλλειψη συγκέντρωσης, κενά μνήμης και συναισθηματικές διαταραχές (μέχρι και κατάθλιψη), είναι από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας χτυπήσουν καμπανάκι.

Επιστήμονες από τη Νότια Κορέα έχουν παρατηρήσει αύξηση κρουσμάτων αυτού του είδους της άνοιας στους νέους της χώρας τους, οι οποίοι εμφανίζουν επιδείνωση των νοητικών ικανοτήτων τους, αντίστοιχη με αυτή που εμφανίζουν ασθενείς που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι ή πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη διείσδυση της τεχνολογίας στον γενικό πληθυσμό (πάνω από 67%, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι), αλλά και με τα περισσότερα κρούσματα εθισμού στο διαδίκτυο. 

Ανάλογη έρευνα διεξήγαγε και το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας UCLA, που έδειξε ότι οι νέοι αφιερώνουν περί τις 7 ώρες καθημερινά σε iPads, smartphones, υπολογιστές και κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, με ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα για τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

«Use it or lose it» λένε οι ξένοι ειδικοί. Εμείς θα το λέγαμε «παν μέτρον άριστον».  Το να βάλουμε φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά στα παιδιά μας, σίγουρα δεν είναι εύκολο.  Πόσο μάλλον όταν εμείς οι ίδιοι τους δώσαμε την ευχέρεια και ελευθερία να τη χρησιμοποιούν κατά βούληση…  Ωστόσο είναι απαραίτητο να τους εξηγήσουμε το πρόβλημα και να βάλουμε όρια, καθώς ο κίνδυνος του εθισμού είναι μεγάλος και οι επιπτώσεις στην υγεία τους, σοβαρές.

Ας τα ωθήσουμε να δραστηριοποιούνται περισσότερο με δημιουργικές ασχολίες και χόμπυ, όπως τον αθλητισμό, τις τέχνες, το διάβασμα, τη μουσική και να περνούν περισσότερο ουσιαστικό χρόνο με την οικογένειά και τους φίλους τους, απεξαρτημένα από συσκευές και συνδέσεις. Και φυσικά εμείς ως γονείς οφείλουμε πρώτοι απ’όλους να δώσουμε το καλό παράδειγμα, αφιερώνοντας περισσότερο ουσιαστικό χρόνο στα παιδιά μας.

Δίνουμε «τροφή» στο μυαλό μας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»