Η Πισίνα Φιλοξενεί την Τέχνη! : «La Piscine-Musée»

LA PISCINE MUSEE - AFTERΠόλος έλξης για τους φιλότεχνους, η Art Deco πισίνα στο Roubaix της Γαλλίας που μετατράπηκε σε μουσείο τέχνης.

images (4)Στην πόλη Roubaix της Βόρειας Γαλλίας, μεταξύ 1927 και 1932, χτίστηκε μια υπέροχη δημοτική πισίνα από τον αρχιτέκτονα Albert Baert, που αποτελούσε το στολίδι της πόλης, καθώς ήταν πραγματικό έργο τέχνης Art Deco.  Όμως, με το πέρασμα το χρόνου, τα προβλήματα ασφαλείας από την παλαίωση του κτιρίου, οδήγησαν στο οριστικό κλείσιμο της πισίνας το 1985.

LA PISCINE MUSEE - AFTER (4)Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντί να εγκαταλείψει το κτίριο στην τύχη του ή να το κατεδαφίσει, αποφάσισε να προχωρήσει στην εκ βάθρων αναπαλαίωση και ανακαίνισή του από τον αρχιτέκτονα Jean-Paul Philippon, μετατρέποντας το σε μουσείο που ονομάστηκε «La Piscine-Musée», δηλαδή μουσείο «Η πισίνα».  Οι φωτογραφίες του «πριν» και του «μετά» είναι αποστομωτικές…

imagesTo « La Piscine Musée d’Art et d’Industrie André Diligent» – όπως ονομάστηκε, άνοιξε τις πόρτες του στις 21/10/2001.  Την πρώτη κιόλας χρονιά επαναλειτουργίας του, κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας, καθώς οι επισκέπτες του ξεπέρασαν τις 200.000.

LA PISCINE MUSEE - AFTER (3)Το μουσείο, πέρα από τα εντυπωσιακά μόνιμα εκθέματά του που χρονολογούνται από το 1835 και καλύπτουν τον 19ο και 20ο αιώνα και φυσικά την υπέροχη, ολυμπιακών διαστάσεων, art deco πισίνα του που είναι χάρμα οφθαλμών, αποτελεί πόλο έλξης για τους φιλότεχνους απ’ όλο τον κόσμο, γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου φιλοξενεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις σπουδαίων δημιουργών, αλλά διοργανώνει και πολύ ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά εργαστήρια.  Ένας υπέροχος κήπος, ένα gourmet εστιατόριο και ένα κατάστημα ιδιαίτερων αναμνηστικών, συμπληρώνουν ιδανικά τις εγκαταστάσεις του μουσείου.

LA PISCINE MUSEE - AFTER (2)Αν, λοιπόν, βρεθείτε στη Roubaix (..λέμε τώρα), μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το «La Piscine-Musée».  Απολαύστε την επιβλητική του ατμόσφαιρα, περιεργαστείτε τα εκθέματα του, καθώς θα ακούγεται το soundtrack με φωνές, γέλια και πλατσουρίσματα παιδιών από τότε που η πισίνα λειτουργούσε και νιώστε το χρόνο να γυρνά προς τα πίσω…

Περιηγηθείτε στις σάλες του μουσείου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την απαράμιλλης ομορφιάς art deco πισίνα του γιατί …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»