Γκρικ Ρουλς! Greeklish Sucks

Poses fores kathimerina diavazoume keimenakia, minimata, posts k.a. se greeklish (ellhnika);  Γιατί;  Σας έχει τύχει ποτέ να σας ρωτάει ξένος γιατί χρησιμοποιούν οι Έλληνες λατινικούς χαρακτήρες, αντί για τα πανέμορφα ελληνικά γράμματα;  Τί συμβαίνει;
Εδώ και μερικά χρόνια η γραφή ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες, έχει κατακτήσει τη νεολαία της χώρας μας, και όχι μόνον αυτή.  Η είσοδος της κινητής τηλεφωνίας, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας, συνοδεύτηκε από την παραποίηση (βιασμό θα έλεγαν κάποιοι) της ελληνικής γλώσσας.

Όπως υποστηρίζουν οι χρήστες τους, με τα greeklish γράφουν πιο γρήγορα.  Άλλοι λένε ότι χρησιμοποιούν γκρίκλις, διότι δεν είναι πολύ καλοί στην ορθογραφία.  Άλλοι ότι χάνουν χρόνο να αλλάζουν το πληκτρολόγιο τους στα ελληνικά.

TEACHERΟ γνωστός γλωσσολόγος, φιλόλογος και καθηγητής, Γιώργος Μπαμπινιώτης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε ημερίδα για τη γλώσσα που διοργανώθηκε στα Χανιά το 2011:  «Εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, τη γλώσσα και τα μάτια σας.  Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος.  Που είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας«.

Ας επανέλθουμε σήμερα κιόλας στο ελληνικό μας αλφάβητο και στον υπέροχο πλούτο της ελληνικής μας γλώσσας.  Ελληνικά γράφουμε από πολύ μικρά παιδιά.  Ας αφήσουμε τις δικαιολογίες και τη μόδα να περάσει, κι ας ξαναγυρίσουμε στη γλώσσα που μας έδωσαν οι πρόγονοί μας, στη μητρική μας γλώσσα …μπικόζ γκρικ ρουλς!!!

Μην παίζουμε άλλο με τις λέξεις.  Γράφουμε όπως σκεφτόμαστε …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»