Γκάζι στο Πράσινο, Φρένο στη Σπατάλη


ΕΟικονομία, περικοπές, εξοικονόμηση, είναι πλέον βασικές έννοιες που έχουν μπει για τα καλά στο λεξιλόγιο μας.  Ο καθένας από εμάς προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά του με όποιον τρόπο γίνεται, ώστε να ανταποκριθεί στις καθημερινές του υποχρεώσεις.  Το αυτοκίνητο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο που όμως έχει μεγάλο κόστος στον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Αυτό το κόστος, όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου, μπορεί να μειωθεί σημαντικά με μερικές απλές κινήσεις και επιλογές που αγγλιστί συνοψίζονται στη λέξη ecodriving.

ΜΗΝΥΜΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Για να είστε λοιπόν και σεις ένας από τους σύγχρονους ecodrivers, που προάγετε πέραν της εξοικονόμησης πόρων, την οδική ασφάλεια, αλλά και την οικολογική συνείδηση, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Φρένο – Γκάζι

Τα απότομα ξεκινήματα, τα φρεναρίσματα την τελευταία στιγμή και, γενικά, η επιθετική και νευρική οδήγηση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου έως και 35% και επιπλέον, φθείρουν τα φρένα, τα λάστιχα και τα άλλα εξαρτήματα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Ταχύτητα

ΒΌσο πιο γρήγορα κινείστε, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση του ανέμου που συναντά το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.  Μια μικρή διαφορά ταχύτητας 12 χλμ./ώρα μπορεί να επηρεάσει την εξοικονόμηση καυσίμου μέχρι και 23%!  Επιπλέον, η οδήγηση με ανοιχτό παράθυρο μειώνει την ταχύτητα του οχήματος κι αυτό συνήθως σας υποχρεώνει να πατήσετε περισσότερο το γκάζι και άρα να καταναλώσετε περισσότερο καύσιμο.  Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε την οδήγηση με σταθερή ταχύτητα.

Έλεγχος ελαστικών

Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.  Η σωστή πίεση ελαστικών βελτιώνει την οικονομία καυσίμου και την οδική ασφάλεια.  Πίεση μικρότερη κατά 25% σημαίνει περίπου 2% περισσότερο καύσιμο.

Χρήση κλιματισμού

ΓΕλαχιστοποιήστε τη χρήση του κλιματισμού γιατί επιβαρύνει τον κινητήρα σας και αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου μέχρι και 8%.  Προτιμήστε τον εσωτερικό εξαερισμό του αυτοκινήτου.  Ο κλιματισμός να χρησιμοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και να μην ρυθμίζεται κάτω από τους 23o Κελσίου.

Πρόσθετο βάρος

Για κάθε 45 παραπανίσια κιλά που μεταφέρετε, η απόδοση του καυσίμου μπορεί να μειωθεί κατά 1-2%.  Επίσης, κάθε πρόσθετο εξάρτημα που τοποθετείτε στο όχημα (αεροτομές, μεγάλες κεραίες, κ.λπ.) προκαλεί αύξηση της αεροδυναμικής αντίστασης και συνεπώς αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου μέχρι και 5% επιπλέον.  Μια εκκαθάριση στο πορτ μπαγκάζ είναι μια καλή αρχή…

Σωστή συντήρηση

Είναι το Α και το Ω είτε μιλάμε για οικονομία καυσίμου, είτε για επιδόσεις.  Ένα κακοσυντηρημένο όχημα μπορεί να έχει έως και 50% αυξημένη κατανάλωση σε σύγκριση με τα εργοστασιακά δεδομένα και φυσικά είναι αναξιόπιστο και επικίνδυνο.

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

  • ΔΒεβαιωθείτε ότι το καπάκι του ρεζερβουάρ είναι καλά βιδωμένο μετά από κάθε γέμισμα. Έτσι αποφεύγετε την εξάτμιση του καυσίμου και των χρημάτων σας…
  • Ο συνδυασμός διαδρομών – όπως π.χ. ψώνια και μεταφορά παιδιών σε εξωσχολικές δραστηριότητες – είναι ένας απλός τρόπος εξοικονόμησης καυσίμου. Επίσης, το λεγόμενο carpooling ή στο ελληνικότερο, συνεπιβατισμός, είναι ένας πολύ συμφέρων τρόπος μετακίνησης ανθρώπων με κοινό προορισμό όπως π.χ. τον χώρο εργασίας.
  • Η αντικατάσταση ενός βουλωμένου φίλτρου αέρα στη μηχανή του αυτοκινήτου σας μπορεί να βελτιώσει την εξοικονόμηση καυσίμου μέχρι και 10%. Αλλάζοντας τα φθαρμένα μπουζί μειώνετε την κατανάλωση μέχρι και 5%.  Γενικά, μια βρώμικη μηχανή αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. 
  • Αποφεύγοντας τις ώρες αιχμής, εκτός από το ότι θα περνάτε λιγότερο χρόνο κολλημένοι στην κίνηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική σας ηρεμία, καταναλώνετε και λιγότερα καύσιμα.
  • Σβήστε τον κινητήρα σε σύντομες στάσεις (άνω του ενός λεπτού).
  • Βάλτε βενζίνη τις πρωινές ώρες (ειδικά τις ζεστές ημέρες) για να μπαίνει στο ρεζερβουάρ όση ποσότητα καυσίμου πληρώνετε και όχι λιγότερη.

Περπατήστε περισσότερο

ΑΘα εκπλαγείτε μόλις ανακαλύψετε πόσα από τα μέρη που πηγαίνετε συχνά βρίσκονται σε απόσταση δεκάλεπτου περπατήματος.  Περπατώντας περισσότερο δεν κάνουμε μόνο οικονομία, αλλά κάνουμε καλό και στην καρδιά μας, αφού ακόμα κι αυτή η χαμηλής έντασης άσκηση είναι ευεργετική.

Τα ποσοστά εξοικονόμησης μπορεί να μην εντυπωσιάζουν σε πρώτη φάση, αλλά μακροπρόθεσμα υπάρχει σημαντικό θετικό αποτέλεσμα τόσο ως προς την κατανάλωση όσο και ως προς το κόστος συντήρησης του οχήματός μας και κατ” επέκταση ως προς την ασφάλειά μας στους δρόμους.  Επιπλέον, προστατεύουμε και το περιβάλλον και άρα την υγεία μας, αφού μειώνουμε τους ρύπους που εκπέμπουν τα αυτοκίνητά μας.

Μειώστε τα έξοδά σας και τους ρύπους, αλλάζοντας οδηγική συμπεριφορά …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»