Επικίνδυνες και Εναλλακτικές Πηγές Θέρμανσης

Το κρύο μπήκε για τα καλά και ήρθε η ώρα να ζεσταθούμε αποτελεσματικά και κυρίως οικονομικά!  Όμως ποιες είναι οι πηγές θέρμανσης που βάζουν σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία μας;  Πώς μπορούμε να ζεσταθούμε υγιεινά και παράλληλα οικονομικά;

H έρευνα μας αποκαλύπτει τα εξής σοκαριστικά στοιχεία :

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, χιλιάδες καταναλωτές έχουν στραφεί σε τρόπους θέρμανσης που ναι μεν είναι πιο οικονομικοί (τζάκι, ξυλόσομπες, κ.ά.), ωστόσο είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για την υγεία μας και το περιβάλλον.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιεί ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα, ειδικά στον ευάλωτο πληθυσμό.

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσίευσε το έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet,  3,2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στην Ευρώπη, τη δική μας «γειτονιά», 300.000 άνθρωποι «χάνονται» ετησίως από τα αιωρούμενα σωματίδια (στοιχεία Ε.Ε).

Ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα εκπέμπει σε 4 ώρες όσα μικροσωματίδια εκπέμπουν 1.000 καινούργια αυτοκίνητα σε μία ημέρα!

Πηγές θέρμανσης που επιβαρύνουν το περιβάλλον

Το Συμβατικό Τζάκι & Ξυλόσομπες

Η καύση των ξύλων εκλύει στην ατμόσφαιρα βλαβερά αιωρούμενα σωματίδια και αέρια (μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου κ.ά.), ενώ μολύνει και το εσωτερικό του σπιτιού μας καθώς μεγάλο μέρος του καπνού παραμένει μέσα.  Επιπλέον, έχει μικρή θερμαντική απόδοση και ελάχιστα συνεισφέρει στη συνολική θέρμανση ενός σπιτιού.

Το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία όταν καίγονται βαμμένα ή βερνικωμένα ξύλα, κομμάτια επίπλων ή πλαστικά, περιοδικά και εφημερίδες, ξύλα εμποτισμένα με χημικά για αργή καύση και χημικά προσανάμματα, καθώς οδηγούν σε εκπομπή ιδιαίτερα επικίνδυνων τοξικών αερίων μέσα και έξω από το σπίτι μας.

Η ζημιά είναι πολλαπλή αν στη χημική αυτή μόλυνση προσθέσουμε και τις απώλειες σε δέντρα και την λαθροϋλοτομία.

Τα Ηλεκτρικά Θερμαντικά Σώματα

Τα κλιματιστικά, οι θερμοπομποί, οι θερμάστρες, το ηλεκτρικά καλοριφέρ, κ.ά. αφενός δεν θερμαίνουν επαρκώς το σπίτι, αφετέρου η χρήση τους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα παράγεται κυρίως από λιγνίτη, ο οποίος τόσο κατά την εξόρυξη του όσο και κατά την καύση του, επιβαρύνει σημαντικότατα το περιβάλλον και επομένως την υγεία μας.

Το Πέλετ (pellet)

Τα σύμπηκτα ξύλου, όπως είναι η επίσημη ονομασία του πέλετ, είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και έτσι, με την προϋπόθεση της ορθολογικής διαχείρισης, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών δε μειώνεται.  Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν ότι η καύση τέτοιων προϊόντων βιομάζας παρουσιάζει μεγαλύτερες εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, οξειδίων του αζώτου και αιωρούμενων σωματιδίων σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Εναλλακτικές  Πηγές  Θέρμανσης

Φυσικό Αέριο

Αποτελεί την καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας μετά τις ανανεώσιμες μορφές.  Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου, περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς πως για πάνω από το 30% της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στην Ελλάδα ευθύνεται η θέρμανση των σπιτιών με πετρέλαιο.  Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου δεν είναι και από τις χαμηλότερες στην Ευρωζώνη.

Ενεργειακό Τζάκι

Έχει εξαιρετικά υψηλότερη απόδοση από το συμβατικό τζάκι (70-85% αξιοποίηση της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου).  Εκτός από οικονομική λύση, εξασφαλίζει μειωμένη καύση ξύλου, ενώ είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς οι εκπομπές ρύπων είναι πολύ χαμηλές.  Επιπλέον, τα ενεργειακά τζάκια δε διοχετεύουν μέσα στο σπίτι μας τον ανθυγιεινό αέρα που βρίσκεται στην εστία τους.

Ενδοδαπέδια Θέρμανση

Είναι κατά 35% οικονομικότερη στη λειτουργία από μία συμβατική κεντρική θέρμανση, καθότι η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής στους σωλήνες φτάνει τους 45οC, ενώ στο καλοριφέρ τους 80οC.  Η ενδοδαπέδια θέρμανση κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στο χώρο μας και μπορεί να λειτουργήσει και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η γεωθερμία.  Η θέρμανση είναι καθαρή (δεν καίγεται ούτε αιωρείται η σκόνη, δεν μετακινούνται αέριες μάζες με βακτηρίδια, μικρόβια κ.ά.) και υγιεινή, επειδή η θερμοκρασία του δαπέδου είναι μικρή, περίπου 26°C – 28°C και ο ανθρώπινος οργανισμός δεν επηρεάζεται από αυτή (δεν υπάρχει πρόβλημα για φλεβίτιδα ή κυκλοφορικό).

Αντλία Θερμότητας

Είναι μια πολύ καλή λύση για θέρμανση, αφού χρησιμοποιεί είτε τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε τους εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να αποδώσει θερμότητα.  Οι αντλίες θερμότητας είναι έως και 6 φορές πιο αποτελεσματικό σύστημα θέρμανσης από αυτά των ορυκτών καυσίμων και επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον.

Υπέρυθρη Θέρμανση

Είναι μια καινοτόμος τεχνολογία εκπομπής υπέρυθρης θερμότητας, που επιτρέπει την απευθείας θέρμανση των στερεών σωμάτων, είτε οργανικών, είτε ανόργανων (ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων), χωρίς την ανάγκη θέρμανσης του ενδιάμεσου αέρα.  Τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης προσφέρουν μέγιστη απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50% σε σχέση με τα συμβατικά θερμαντικά μέσα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και 80% σε σχέση με τα κλιματιστικά και τα συμβατικά ηλεκτρικά θερμαντικά.

Οι λύσεις του παρόντος είναι οι προαναφερθείσες.  Για το μέλλον, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων αποτελεί μονόδρομο, για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση φυσικών πόρων, χρημάτων, κάθετης μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επομένως, κατακόρυφης αύξησης της υγιεινής διαβίωσης.

Ως τότε, ας ζεσταθούμε οικονομικά και οικολογικά γιατί …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»