Ένα Ψέμα Κάνει τον Γύρο του Κόσμου

Fake word on wooden stampΑπό την μερικώς ή πλήρως ελεγχόμενη πληροφόρηση των ΜΜΕ, η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ενημέρωσης έφερε την απόλυτη «απελευθέρωση» και έδωσε τη δυνατότητα στον κάθε επιτήδειο ή πλακατζή να διαδώσει σε χρόνο ρεκόρ μια «είδηση» μερικώς ή παντελώς ψευδή, το λεγόμενο στη γλώσσα του διαδικτύου hoax.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Παραποιημένες φωτογραφίες και βίντεο, ψεύτικες ειδήσεις, απειλητικές προειδοποιήσεις, καταστροφικές προφητείες, συνομωσιολογικές θεωρίες, δακρύβρεχτες ιστορίες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου, όλα βγαλμένα από ευφάνταστα μυαλά ατόμων που διασκεδάζουν ή και κερδίζουν με την ελαφρότητα με την οποία υιοθετούμε και αναπαράγουμε το ο,τιδήποτε, χωρίς πρώτα να διασταυρώσουμε από άλλες πηγές την πιστότητά τους.

social-media-and-ecommerceΟι ψευδείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πυροδοτούν αλυσιδωτές αντιδράσεις συμπάθειας ή αντιπάθειας, αγάπης ή μίσους, υποστήριξης ή εναντίωσης και όσο πιο εύπιστοι είμαστε, τόσο τις αναπαράγουμε, προσθέτοντας  περισσότερους κρίκους στην αλυσίδα της παραπληροφόρησης και της εξαπάτησης.

Η διάδοση μιας ψευδούς είδησης πολλές φορές υποστηρίζεται από τον δημιουργό της με τη χρήση δήθεν έγκυρων πηγών, ωστόσο η απάτη τις περισσότερες φορές μπορεί εύκολα να εντοπιστεί, απλά βάζοντας στη μηχανή αναζήτησης τον τίτλο της «είδησης» μαζί με όρους όπως hoax ή fake story.

HOAX FBΥπάρχουν πολλά σημάδια για να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά σε μια ανάρτηση.  Μερικές γενικές συμβουλές για να μην πέφτετε θύματα επιτηδείων:

– Να είστε επιφυλακτικοί με μια ανάρτηση που σας ζητάει για τον οποιονδήποτε λόγο να την αναπαράγετε.  Τις περισσότερες φορές είναι μια κοινή απάτη.  Το ίδιο ισχύει και για τις αναρτήσεις που σας ζητούν να πατήσετε like ή και να  κοινοποιήσετε, δήθεν γιατί έτσι θα προσφερθούν χρήματα σε κάποιον (συνήθως ένα παιδάκι) που έχει ανάγκη.  Μην …μασάτε!

– Όταν βλέπετε στον τίτλο της ανάρτησης λέξεις όπως «απίστευτο», «σοκαριστικό» και άλλα συνώνυμα, να είσαστε απολύτως έτοιμοι να μην την πιστέψετε!

FAKE NEWS– Ιστορίες που δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ονόματα, τόπο, χρόνο, κ.λπ., είναι απλά ιστορίες…  Αγνοήστε τες.

– Εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη λογική σας.  «Τα απίστευτα κι όμως αληθινά» ήταν μια παλιά αμερικάνικη εκπομπή στην τηλεόραση.  Στην πραγματικότητα, τα απίστευτα σχεδόν πάντα θα πρέπει να παραμένουν… απίστευτα, γιατί απλά δεν είναι αληθινά!

– Αν κάποιο θέμα σας κινήσει το ενδιαφέρον, κάντε πρώτα μια αναζήτηση με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, για να βρείτε κατά πόσον έχει βάση. 

Hoax-warningΗ παραπληροφόρηση στο ίντερνετ και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα υπάρχει πάντα, καθώς αποτελεί το πιο άμεσο, γρήγορο, οικονομικό και αποτελεσματικό μέσο για να προωθήσει κανείς ψέματα, απάτες και προπαγάνδα.   Γι’ αυτό και μεις θα πρέπει να είμαστε σε κάθε περίπτωση επιφυλακτικοί και να μην παρασυρόμαστε από εντυπωσιακούς τίτλους ή βαρύγδουπες …αποκαλύψεις.

likeΜπορεί κάποια φορά να πέσαμε θύματα παραπληροφόρησης ή αναπαραγωγής κάποιας ψευδούς είδησης ή ανάρτησης, είναι όμως καιρός να μάθουμε να προτάσσουμε τη λογική μας και την κριτική σκέψη, γιατί η απάτη παραμονεύει ακόμα και στις φαινομενικά αθώες αναρτήσεις.  Είναι απίθανο να εξαλείψουμε το φαινόμενο, αλλά τουλάχιστον θα καταφέρουμε να το περιορίσουμε σημαντικά.

Με κριτική σκέψη σταματάμε τον κύκλο της διαδικτυακής απάτης και παραπληροφόρησης …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»