Ας Κάνουμε την Πόλη μας Πιο Πράσινη

6Φανταστείτε τον εαυτό σας κάθε πρωί που ξυπνά, να κοιτάζει στο μπαλκόνι και να βλέπει πράσινο παντού… Να ανοίγετε την μπαλκονόπορτα και να σας έρχονται στη μύτη αρώματα της φύσης που τόσο έχετε στερηθεί, ζώντας στην πόλη.  Να κόβετε μια ντομάτα από τη γλάστρα και να την γεύεστε χωρίς να ανησυχείτε για το τι τρώτε.  Να σας λείπει λίγος μαϊντανός για το μαγείρεμα και απλά να απλώνετε το χέρι και να κόβετε τον δικό σας ολόφρεσκο μαϊντανό.  Σκεφτείτε το για μια στιγμή…

Message-JuneΗ ζωή στην πόλη μας στερεί τη στενή επαφή με τη φύση.  Γκρίζα διαμερίσματα με άδεια μπαλκόνια που πολλές φορές καταλήγουν σε χώρους αποθήκευσης, είναι η πιο συνηθισμένη εικόνα που αντικρίζει κανείς. Όμως με φροντίδα και μεράκι, το μπαλκόνι του σπιτιού μας μπορεί να μεταμορφωθεί στο πιο όμορφο και χαλαρωτικό μέρος του σπιτιού!  Μέχρι και λαχανόκηπο μπορούμε να φτιάξουμε με μικρό κόστος, αρκεί να το πάρουμε απόφαση!

8Η δημιουργία ενός μικρού κήπου στο μπαλκόνι μας, είναι κάτι που ο καθένας μας μπορεί να καταφέρει, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και χρήματα.  Αυτό που πρωτίστως χρειάζεται είναι σωστή επιλογή των φυτών, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες του μέρους όπου ζούμε.  Για το δικό μας μεσογειακό κλίμα τα αείφυλλα πλατύφυλλα είναι η ιδανική επιλογή, καθότι παραμένουν πράσινα όλο το χρόνο, δεν παγώνουν το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι δεν χρειάζονται ιδιαίτερο πότισμα (μπορούν να μείνουν 10 ή και παραπάνω μέρες χωρίς νερό).

Μερικά τέτοια φυτά και δέντρα είναι η ελιά, η δάφνη, η κουμαριά, η μυρτιά, η αγγελική, η μιμόζα, η πικροδάφνη, το δενδρολίβανο, κ.ά.  Μπορείτε να συμβουλευθείτε τους ειδικούς στα φυτώρια απ’ όπου θα κάνετε τις αγορές σας, για να πάρετε τα φυτά ή δέντρα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και το χώρο σας.

Εκτός από τα καλλωπιστικά φυτά και δέντρα, μπορείτε να καλλιεργήσετε και λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, αλλά και βότανα όπως δυόσμο, βασιλικό, μέντα κ.ά. Έτσι, θα έχετε κάποια τρόφιμα στην κουζίνα σας που είναι εγγυημένα αγνά.  Για περισσότερη γεύση και άρωμα, αξίζει να αναζητήσετε παραδοσιακούς σπόρους (οι κάτοικοι των χωριών μας έχουν τα δικά τους αποθέματα).

Τι μας προσφέρει ένα πράσινο μπαλκόνι εκτός από την ομορφιά του;

Εκτός από την πρασινάδα ή τους καρπούς, πολλά και ποικίλα είναι τα οφέλη ενός πράσινου μπαλκονιού:

  • 2Μας φτιάχνει τη διάθεση.  Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που μεγαλώνουν, ανθίζουν, καρποφορούν, αλλάζουν χρώματα.  Αυτή η συνεχής αλλαγή του σκηνικού στο μπαλκόνι μας είναι ευεργετική για την ψυχολογία μας.
  • Η ενασχόληση με τη φροντίδα των φυτών μας (όπως συμβαίνει και με τα κατοικίδια) καταπολεμά την κατάθλιψη.
  • Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο, ενώ τα φυτά μας απορροφούν τα αιωρούμενα σωματίδια, τη σκόνη και τους ρύπους.
  • Μειώνεται ο θόρυβος που εισέρχεται από πόρτες και παράθυρα.
  • 5Το καλοκαίρι έχουμε σκιά και δροσιά.
  • Φτιάχνοντας ένα φυσικό φράχτη, προστατευόμαστε από ανεπιθύμητα βλέμματα. Το πλεονέκτημά του έναντι μιας τέντας είναι ότι επιτρέπει τον αερισμό του μπαλκονιού.
  • Επιπλέον, το πράσινο που προσφέρει ο κάθε πολίτης στον εαυτό του, το προσφέρει ταυτόχρονα και στην πόλη του.  Τα κτήρια ομορφαίνουν, ο αέρας που αναπνέουμε είναι πιο καθαρός, το κλίμα γενικά βελτιώνεται.

woman on couchΣτον δικό σας μικρό πράσινο παράδεισο, ειδικά τώρα που ο καιρός είναι ζεστός, θα απολαμβάνετε τις ώρες που αναπαύεστε, θα διαβάζετε ένα βιβλίο, θα υποδέχεστε τους φίλους σας, θα ασχολείστε με την κηπουρική…  Και ποιος ξέρει;  Δίπλα στον δικό σας παράδεισο, μπορεί να ξεπροβάλλει κι ένας άλλος και απέναντι ένας ακόμα…  Πόσο πιο όμορφη θα γινόταν η γειτονιά μας, η ζωή μας!

Αλλάξτε την καθημερινότητά σας, βάζοντας το πράσινο στη ζωή σας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»