Από πού Πήραν το Όνομά τους οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες

Ποια πρωτεύουσα έχει συνδέσει το όνομά της με μία πολύ γνωστή μπύρα; Ποια οφείλει το όνομά της σε μία αδελφοκτονία;  Ο ήρωας Οδυσσέας σε ποια πόλη λέγεται ότι έδωσε το όνομά του;  Ας δούμε, λοιπόν, από πού πήραν το όνομά τους κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μαζί και η Αθήνα.

Αθήνα

Η Αθήνα πήρε το όνομά της, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία από τον ανταγωνισμό που είχε η θεά Αθηνά με τον θεό Ποσειδώνα για το ποιος θα γίνει προστάτης της πόλης.  Ο μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας έδωσε μια πηγή με αλμυρό νερό, χτυπώντας τον ιερό βράχο της Ακρόπολης με την τρίαινά του, ενώ η Αθηνά, αγγίζοντας το έδαφος του ιερού βράχου με το δόρυ της, έκανε να φυτρώσει μια ελιά, σύμβολο ειρήνης και ευημερίας.  Ο λαός της Αθήνας και ο Κέκροπας, ο πρώτος βασιλιάς της, επέλεξαν την Αθηνά ως προστάτιδά τους και έτσι η πόλη πήρε το όνομά της.

Άμστερνταμ – Ολλανδία

Το Άμστερνταμ πήρε το όνομά του από τον ποταμό Amstel που τον διαρρέει και ενός φράγματος (dam) του ποταμού.  Στα τέλη του 12ου αιώνα ήταν ένα μικρό ψαροχώρι που ονομαζόταν Amstelredamme, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε σε μια μικρή πόλη, το Amsteldam, που τελικά έγινε Amsterdam.  Το όνομα του ποταμού προέρχεται από τις δανέζικες λέξεις «Aeme stele», που σημαίνουν «περιοχή όπου αφθονεί το νερό».  Όπως ίσως υποψιάζεστε, η γνωστή μπύρα Amstel πήρε επίσης το όνομά της από τον ποταμό, καθώς η ζυθοποιία βρισκόταν κοντά στα τότε καθαρά νερά του, που τόσο απαραίτητα ήταν για την παρασκευή της ομώνυμης μπύρας.  Στην υγειά μας 🙂

Λισαβόνα – Πορτογαλία

Ο θρύλος λέει ότι η Λισαβόνα ιδρύθηκε από τον ήρωα του Ομήρου, τον Οδυσσέα (Ulysses στα λατινικά).  Ωστόσο, επικρατέστερη είναι η άποψη ότι το όνομα της πόλης (Lisboa στα πορτογαλικά) προέρχεται από τα φοινικικά «Allis Ubbo» που σημαίνουν «μαγευτικό λιμάνι» και ήταν γνωστή στα αρχαία χρόνια ως «Olissipo».

Βερολίνο – Γερμανία

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση του ονόματος του Βερολίνου.  Η μία λέει ότι προέρχεται από τη γερμανική λέξη «Bär» που σημαίνει αρκούδα (ο θυρεός της πόλης έχει μια αρκούδα ως σύμβολο). Η άλλη θεωρία λέει ότι προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «berl» που σημαίνει βάλτος, αφού η πόλη θεμελιώθηκε στις βαλτώδεις όχθες του ποταμού Spree.  Οι κάτοικοι του Βερολίνου μάλλον θα προτιμούν την εκδοχή της αρκούδας…

Βρυξέλλες – Βέλγιο

Η πιο κοινή θεωρία λέει ότι το όνομα Βρυξέλλες προέρχεται από τη δανέζικη λέξη «Broekzele» ή «Broeksel», όπου «broek» σημαίνει βάλτος και «zele/sel» σημαίνει σπίτι.  Δηλαδή όλο μαζί μας κάνει «το σπίτι στον βάλτο», αφού όντως ο οικισμός βρισκόταν σε ένα μέρος γεμάτο βάλτους.

Λευκωσία – Κύπρος

Στα αρχαία χρόνια, η πόλη ονομαζόταν Λήδρα.  Αργότερα, μετονομάστηκε σε Καλλινίκιση και στη συνέχεια σε Λευκοθέα, Λευκουσία και Λευκωσία (= λευκή πόλη).  Όταν ήρθαν στο νησί οι Λουζινιάν, την εποχή της Φραγκοκρατίας, παρετυμολόγησαν το όνομα με το ελληνικό «νίκη» (Nicosie) και τελικά προέκυψε το Nicosia, όπως είναι σήμερα γνωστή η πόλη στις περισσότερες χώρες του κόσμου.


Λονδίνο – Αγγλία

Ένα πέπλο ομίχλης καλύπτει την προέλευση του ονόματος της πόλης… Υπάρχουν πολλές θεωρίες,  όμως η επικρατέστερη μέχρι στιγμής λέει ότι το Λονδίνο πήρε το όνομά του από τον βασιλιά Lud, που κάποτε ηγήθηκε της πόλης.

Μαδρίτη – Ισπανία

Οι Ρωμαίοι κατακτητές, τον 2ο π.Χ. αιώνα, έχτισαν ένα μικρό οικισμό στις όχθες του ποταμού Manzanares, τον οποίο ονόμασαν Matrice (= μητέρα των νερών).  Η έλευση των Αράβων κατακτητών άλλαξε το όνομα της πόλης σε Mayrit (από την αραβική λέξη «Mayra» που σημαίνει «μητέρα/μήτρα» και την ιβηρο-ρωμαϊκή κατάληξη «it», που σημαίνει «τόπος»). Σταδιακά, το Mayrit εξελίχθηκε σε «Matrit» και τελικά στο σημερινό Μαδρίτη (Madrid).

Μόσχα – Ρωσία

Η Μόσχα πήρε το όνομά της από τον ποταμό Moskva που διαρρέει την πόλη.  Για την ετυμολογία του ονόματος του ποταμού υπάρχουν πολλές θεωρίες.  Μία πιθανότητα είναι το όνομα να προέρχεται από μια σλαβική λέξη που σημαίνει «νερό».  Μια άλλη, ότι προέρχεται από τη μογγολική λέξη «mushgia» που σημαίνει «στριφτός / ελικοειδής».

Παρίσι – Γαλλία

Το όνομα του το οφείλει σε μία γαλατική φυλή που ζούσε στην περιοχή, τους Parisii (όχι του Γαλάτες του Αστερίξ 🙁 ).  Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής, η πόλη λεγόταν Lutetia, αλλά επί βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη, η πόλη μετονομάστηκε σε Παρίσι.  Λέγεται ότι το όνομα της φυλής Parisii προέρχεται από τη γαλατική λέξη «parisio», που σημαίνει «οι εργαζόμενοι άνθρωποι» ή «οι τεχνίτες».

Ρώμη – Ιταλία

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή.  Τα δίδυμα αδέλφια, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος (παιδιά του θεού Άρη που τα ανάθρεψε μια λύκαινα), αποφάσισαν να ιδρύσουν μια πόλη (754 π.Χ.). Μετά από μια φιλονικία, ο Ρωμύλος σκότωσε τον Ρέμο, έγινε ο μοναδικός βασιλιάς και έδωσε στην πόλη το όνομά του.  Τόσο απλά…

Μαθαίνουμε για τον κόσμο γύρω μας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»