Αντέχεις τόσο Βάρος στη Συνείδησή σου;

Το λεγόμενο «κατοχικό σύνδρομο» έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό το παιδί να τρώει – με το καλό ή με το ζόρι – όλο του το φαγητό και όχι μόνο, «για να μεγαλώσει», «να γίνει δυνατό» αλλά και «για να μην το φάει ο λύκος»! 

Το πάχος των ελληνόπουλων μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν θεωρούνταν πρόβλημα από τους περισσότερους γονείς, αφού ήταν κοινή πεποίθηση, πως τα όποια περιττά κιλά ήταν αφενός ένδειξη ευζωΐας και αφετέρου θα μετατρεπόντουσαν σε …μπόι.  Αν ήταν έτσι, τότε οι περισσότεροι από εμάς σήμερα θα ήμασταν δίμετροι 🙂

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική, καθώς η παιδική παχυσαρκία θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, με το 25% των παιδιών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.  Πρόκειται για μια πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική νόσο, γιατί οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, που άλλοι αφορούν το περιβάλλον, άλλοι την κληρονομικότητα και άλλοι τον τρόπο ζωής.

Οι αριθμοί όπως πάντα μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας.  Έρευνα του τμήματος Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που έγινε σε δείγμα 867.000 μαθητών σε διάστημα 13 ετών (1997-2009), έδειξε πως 4 στα 10 παιδιά είναι παχύσαρκα.   Σε άλλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011, διαπιστώθηκε ότι το 50% των ελληνόπουλων ηλικίας 10-12 χρόνων είχαν πρόβλημα βάρους: Το 20% ήταν παχύσαρκα και το 30% υπέρβαρα.

Όσον αφορά τη διατροφή, έχουν ειπωθεί άπειρες φορές τα λάθη που κάνουμε και ποιες τροφές συμβάλλουν στην παχυσαρκία.  Όπως επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι και η έλλειψη τακτικής άσκησης ή γενικότερα κίνησης (περπάτημα, ελαφρύ τζόκινγκ), επιτείνουν το πρόβλημα.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα στοιχεία που επηρεάζουν το βάρος ενός παιδιού, προτού καλά-καλά γεννηθεί.  Για παράδειγμα, εάν η μητέρα είναι ήδη παχύσαρκη ή υπέρβαρη προτού μείνει έγκυος, τότε διπλασιάζεται ο κίνδυνος να είναι και το παιδί παχύσαρκο. Επίσης, το ενεργητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή η έκθεση του βρέφους στο παθητικό κάπνισμα και ο θηλασμός για λιγότερο από τρεις μήνες, αυξάνουν κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο να είναι ένα παιδί παχύσαρκο στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης  έδειξε ότι τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό μπορεί να πάρουν έως και 3 κιλά παραπάνω.  Ακόμα και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε το φαγητό μας, αποτελεί αρνητικό παράγοντα.  

Η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με μια πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ψυχοκοινωνικά (χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, κατάθλιψη), αναπνευστικά (άπνοια ύπνου, άσθμα), γαστρεντερικά (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, λιπώδης διήθηση του ήπατος, χολολιθίαση), μυοσκελετικά (πλατυποδία, εξάρθρωση αστραγάλων, κάταγμα πήχη), καρδιαγγειακά (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αθηροσκλήρωση), ενδοκρινολογικά (διαβήτη τύπου ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).  Τα προβλήματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν είτε άμεσα στην παιδική ηλικία είτε αργότερα στην ενήλικη ζωή και αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία.  Σημειωτέον ότι, οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι σαν παιδιά, δυσκολεύονται πιο πολύ να αδυνατίσουν σε σχέση με όσους πάχυναν σαν ενήλικες.

Επειδή, λοιπόν, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία, ας δίνουμε ως γονείς το σωστό παράδειγμα στα παιδιά μας όσον αφορά τη σωστή διατροφή και τη σωματική άσκηση και ας ενεργοποιηθούμε άμεσα όταν εντοπίσουμε το πρόβλημα.  Γιατί όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση από τον παιδίατρο, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι και η αντιμετώπισή της παχυσαρκίας, με τη βοήθεια και των ειδικών (ενδοκρινολόγο, διατροφολόγο). 

Αποβάλλουμε τα περιττά βάρη από τα παιδιά μας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»