Άλλαξε τον Κόσμο. Μπορείς!

2Εθελοντισμός σημαίνει αλληλεγγύη και ανιδιοτελή προσφορά.  Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Message -April 2015  ok

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων καθιερώθηκε το 1988 από την Youth Service America (YSA) και κάθε χρόνο γιορτάζεται με εκδηλώσεις τον μήνα Απρίλιο, σε περισσότερες από 100 χώρες.  Στόχος αυτής της ημέρας είναι η κινητοποίηση παιδιών και νέων από 5 έως και 25 ετών στην παροχή κοινωνικού έργου μέσω της εθελοντικής εργασίας.

Team Of Volunteers Picking Up Litter In Suburban StreetΚάθε χρόνο, εκατομμύρια παιδιά και νέοι σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Υπηρεσίας Νέων – GYSD με σχολεία, ομάδες νέων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους και φορείς, κρατικούς φορείς και υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν κρίσιμα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

1Μέσω του εθελοντισμού, τα παιδιά και οι νέοι παύουν να είναι αδρανή και απαθή στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, μαθαίνουν να νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους και επομένως γίνονται ευαισθητοποιημένα και ενεργά μέλη της κοινωνίας.

Στην Ελλάδα, την οργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει η ΜΚΟ Έλιξ. Μια κύρια δραστηριότητα της Έλιξ είναι η αποστολή εθελοντών σε εθελοντικές δράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από τους νέους μας.

vΕκτός από την ηθική ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, οι νέοι-εθελοντές ικανοποιούν τη δίψα τους για ταξίδια σε διάφορες χώρες του κόσμου, νέες φιλίες, γνωριμία με την κουλτούρα άλλων λαών και φυσικά την καλή παρέα και διασκέδαση.  Επιπλέον, βελτιώνουν τη γνώσεις τους στις ξένες γλώσσες, έρχονται σε επαφή με χώρους και επαγγέλματα που πιθανόν να τους ενδιαφέρουν για τη δική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, ενισχύουν το βιογραφικό τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Η Έλιξ πραγματοποιεί εθνικές και διεθνείς εθελοντικές δράσεις που χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ– Εθελοντικές Δράσης στην Ελλάδα. Έχουν διάρκεια λίγων ημερών και ελεύθερη συμμετοχή.

– Εθελοντικά Προγράμματα Εργασίας – WorkCamps στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, με διάρκεια από 15 ημέρες έως και 1 χρόνο.

– Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία – EVS. Πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο κι έχουν διάρκεια από 2 έως 12 μήνες.

3Ο εθελοντισμός είναι μια στάση ζωής που διαπλάθει χαρακτήρες και μεταδίδει πολύτιμες αξίες σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, πολύ περισσότερο στα παιδιά και τους νέους, τους πολίτες του αύριο.  

Γινόμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας με την ανιδιοτελή προσφορά μας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»