Ένας Συνδυασμός του Αλκοόλ που δε Θέλετε να Δοκιμάσετε

ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗΚανείς δε θα διαφωνήσει πως, αν το αλκοόλ συνδυαστεί με καλή παρέα και μουσική, μπορεί να εκτινάξει τα κέφι στα ύψη. Τι γίνεται όμως αν στην εξίσωση προστεθεί και η οδήγηση;Το 32% των δυστυχημάτων με αυτοκίνητο οφείλεται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και 13.000 άνθρωποι χάνονται ετησίως σε τέτοια δυστυχήματα.  Τα νούμερα είναι απλά πολύ στενάχωρα!

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΔΗΓΗΣΗ Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ο εγκέφαλος μας καλείται να πάρει πολλές αποφάσεις ταυτόχρονα.  Οι αισθήσεις μας πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, οι αντιδράσεις ακαριαίες και η κρίση μας νηφάλια.  Το αλκοόλ επηρεάζει το κάθε ένα από τα παραπάνω ξεχωριστά καθιστώντας την οδήγηση και εμάς τους ίδιους επικίνδυνους για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας.

Υπάρχουν πολλοί βέβαια που μπορεί να ισχυριστούν ότι «δεν ήπια πολύ», «είμαι καλά για να οδηγήσω», «αν κάτσω στο τιμόνι θα συνέλθω» αλλά κάνουν μεγάλο λάθος και ιδού οι αποδείξεις απευθείας από το Κέντρο Αλκοολισμού και Εξάρτησης της Αμερικής.

  • ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗΜε 2 ποτήρια αλκοόλ τα επίπεδα συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα φτάνουν το 0,2.  Σε αυτό το επίπεδο αρχίζει κανείς να αισθάνεται αλλαγή στη διάθεση, χαλαρότητα και μαζί με αυτά επηρεάζεται η όραση και η ικανότητα να κάνει παραπάνω από ένα πράγματα ταυτόχρονα.
  • Με 3 ποτήρια αλκοόλ τα επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα φτάνουν το 0,5, στην οποία περίπτωση οι ψυχοκινητικές ικανότητες επηρεάζονται εξαιρετικά, τα μάτια κινούνται πιο αργά, ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται δραματικά, υπάρχει αδυναμία στο συγχρονισμό και στην ξεκάθαρη οπτική αντίληψη του χώρου.
  • Με 5 ποτήρια τα επίπεδα φτάνουν το 0,8 οπότε οι μυς αδυνατούν να συγχρονιστούν και προκαλείται αστάθεια, πρόβλημα στην ομιλία, στην όραση, στην ακοή και στις αντιδράσεις.   Η κρίση του ατόμου καθίσταται άχρηστη καθώς χάνεται ο αυτοέλεγχος και η δυνατότητα αντίληψης του κινδύνου. Οι πληροφορίες προς τον εγκέφαλο δεν επεξεργάζονται κι έτσι υπάρχουν κενά μνήμης αλλά και αδυναμία αναγνώρισης ερεθισμάτων.

Δε χρειάζεται λοιπόν να σκεφτόμαστε αν είμαστε σε κατάσταση να οδηγήσουμε.  Με πάνω από δυο ποτήρια απλά δεν οδηγούμε.  Δίνουμε με πολύ χαρά σε κάποιον απολύτως νηφάλιο να οδηγήσει ή χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, κολύμβηση και αλκοόλ δεν πάνε ποτέ μαζί!

Ας ξεχάσουμε μια για πάντα τους εκρηκτικούς αυτούς συνδυασμούς κοκτέιλ …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»