Γνωρίστε το Ευεργετικό Watsu

watsu 3To Watsu (Υδάτινο Σιάτσου) ξεκίνησε όταν ο Harold Dull, πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Υδάτινης Εκγύμνασης, άρχισε να βάζει ανθρώπους να επιπλέουν σε μια θερμή πισίνα, εφαρμόζοντας τις διατάσεις (stretching) και τις αρχές του ιαπωνικού Ζεν Σιάτσου.

Στην Ανατολή, οι διατάσεις σαν ένας τρόπος ανοίγματος διαύλων μέσω των ενεργειακών μας ροών Chi, είναι κάτι παλιότερο και από τον βελονισμό.  Ωστόσο, τα οφέλη των διατάσεων μέσα στη ζεστή αγκαλιά του νερού είναι αναρίθμητα, ενώ παράλληλα το ζεστό νερό είναι το ιδανικό μέσο για την αφύπνιση της βαθύτερης κατάστασης χαλάρωσης του σώματος.

Οι Βασικές Αρχές του Watsu (Γουάτσου)

watsu 5Η άνωση του νερού ξελαφρώνει τους σπονδύλους από το βάρος και επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να κινηθεί με τρόπους που είναι αδύνατον να κινηθεί στο έδαφος.  Ήπιες, σταδιακές συστροφές και τραβήγματα, ανακουφίζουν την πίεση που ασκεί στα νεύρα μια άκαμπτη σπονδυλική στήλη.  Ο ασκούμενος βιώνει έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία.

Παρομοίως, κατά τη διάρκεια του Watsu μπορεί να έρθει στην επιφάνεια ένα φάσμα συναισθημάτων που κατακλύζει τον ασκούμενο με ηρεμία και ευελιξία. Πολλοί βγαίνουν από μια συνεδρία Watsu λέγοντας ότι ήταν πιο χαλαροί από ποτέ.  Μερικοί μάλιστα λένε ότι ήταν μια από τις πιο δυνατές εμπειρίες της ζωής τους.

watsu 2Μια άλλη αρχή του Ζεν Σιάτσου, αυτή της σύνδεσης με την αναπνοή, παίρνει νέα διάσταση στο Watsu.  Στην ξηρά, η αναπνοή είναι συντονισμένη με την κλίση σε σημεία.  Στο νερό, η πιο βασική κίνηση είναι ο Υδάτινος Χορός Ανάσας.  Ο εκπαιδευτής επιπλέει κάποιον στα χέρια του και αφήνονται να βουλιάξουν λίγο καθώς εκπνέουν και οι δύο μαζί, ενώ μετά αφήνει την άνωση του νερού να τους σηκώσει καθώς εισπνέουν και οι δύο μαζί.  Αυτός ο Υδάτινος Χορός Ανάσας, που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά στην αρχή της συνεδρίας Watsu, δημιουργεί μια σύνδεση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις διατάσεις και τις κινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας.

Η μεγαλύτερη αίσθηση της σύνδεσης που οι περισσότεροι αισθάνονται με το Watsu προκύπτει από το γεγονός ότι προκειμένου να κινηθείς και να κάνεις διατάσεις σε ένα Watsu, θα πρέπει να επιπλέεις στην αγκαλιά κάποιου.  Αρχικά η εκπαίδευση επικεντρώνεται στο να αφεθεί κανείς στα χέρια του εκπαιδευτή, ενώ ο εκπαιδευτής μαθαίνει να συνδέει όλες τις κινήσεις και τις διατάσεις με την αναπνοή αυτών που επιπλέουν.  Επίσης, επειδή κάθε επίπεδο της ύπαρξης μας μπορεί να επηρεαστεί σε ένα Watsu, οι εκπαιδευτές δεν καθοδηγούν τον αθλούμενο σε κανένα συγκεκριμένο επίπεδο ή κατάσταση, απλά τον αφήνουν να είναι μαζί τους.

Τα Πολλαπλά Οφέλη του Watsu

watsu.7Τα μακροπρόθεσμα οφέλη του Watsu για ειδικές θεραπευτικές ανάγκες έχουν επιβεβαιωθεί από πολλές μελέτες, ενώ διδάσκεται σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.  Οι Υδροθεραπευτές το ασπάζονται σαν μια από τις βασικές θεραπείες Αποκατάστασης.  Παράλληλα, τα οφέλη του για το ευρύ κοινό είναι ίσως περισσότερα από κάθε άλλη άσκηση, γιατί πέρα από τα δεκάδες σωματικά οφέλη που προκύπτουν από τις κινήσεις, τις διατάσεις και τις αναπνοές, η δύναμη του Watsu μειώνει αποτελεσματικά το άγχος μας.

Μελέτη πανεπιστήμιου της Βραζιλίας αναφέρει ότι όλοι οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη θετικότατη επίδραση που είχε το Watsu στη ζωή τους, όπως επισήμαναν την αυξημένη ενότητα μεταξύ σώματος, νου και ψυχής.  Σήμερα, σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, το Watsu ενσωματώνεται στα προγράμματα υδάτινης θεραπείας σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης.

watsu handsΟι εκπαιδευτές Watsu ισχυρίζονται ότι ανεξάρτητα από το πόση σωματική άσκηση ή θεραπεία έχει κάνει κάποιος στην ξηρά, όταν επιπλέει στην θερμαινόμενη πισίνα μαζί με τον εκπαιδευτή, εναρμονίζει τους χτύπους της καρδιάς του και συνδέει την κίνηση με την αναπνοή του, τότε βρίσκεται σ’ έναν εντελώς καινούργιο κόσμο.

Αποκτήστε σήμερα τη δική σας Piscines Ideales (www.ideales.grγιατί αξίζει να βάλετε το ευεργετικό Watsu στη ζωή σας …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα, Οφέλη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»