3 Υπερδυνάμεις που δεν Ξέραμε πως Έχουμε

Όταν αναφερόμαστε σε υπερ-δυνάμεις, δυστυχώς δεν εννοούμε δυνάμεις που μοιάζουν βγαλμένες από comics ή τουλάχιστον όχι ακριβώς.  Οι υπερδυνάμεις που έχουμε όλοι μας ως ένα βαθμό, είναι εγκεφαλικές  ιδιότητες που δεν απαιτούνται καθημερινά. Για αυτό και για άλλους λόγους, ο εγκέφαλος μας τις «κρύβει», ώστε να τις χρησιμοποιήσουμε όταν πραγματικά θα τις χρειαστούμε.  Ας δούμε ποιές είναι αυτές οι υπερ-δυνάμεις.

Ηχοεντοπισμός
Ο ηχοεντοπισμός είναι η ιδιότητα να «βλέπουμε με τα αυτιά».  Ο ήχος των βημάτων, της φωνής μας ή οποιοσδήποτε ήχος, αντανακλάται επάνω στα αντικείμενα και η ηχώ του φτάνει στα αυτιά μας.  Ο εγκέφαλος μας λοιπόν, έχει την ιδιότητα να μεταφράζει αυτή την ηχώ όπως ένα σόναρ.  Ένα παράδειγμα ανθρώπου που έχει μάθει να «βλέπει» με τα αυτιά του είναι ο Ben Underwood.  Σε μικρή ηλικία ο Ben έχασε την όραση του μα έμαθε να κινείται και μάλιστα να κάνει ακόμη και extreme sports ή να παίζει βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιώντας τον ηχοεντοπισμό.
Γιατί όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε συνέχεια;

Ο Ben κατάφερε να εξελίξει σε τέτοιο βαθμό τη χρήση του ηχοεντοπισμού διότι του έλειπε κάτι πολύ βασικό : η όραση.  Εμείς που δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα δεν έχει χρειαστεί να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλο μας κι έτσι εκείνος χρησιμοποιεί την εύκολη λύση.  Αν ωστόσο βάλουμε στόχο και εξασκηθούμε αρκετά, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε experts στον ηχοεντοπισμό, αφού είναι μια έμφυτη ιδιότητα μας.

Τεράστια Δύναμη
Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία για τη μητέρα που, βλέποντας το παιδί της κάτω από ένα αυτοκίνητο, κατάφερε να το σηκώσει μόνο με τα χέρια της.  Ε λοιπόν, δεν πρόκειται για μύθο.  Αφενός η γυναίκα αυτή είναι αληθινή και ονομάζεται Angela Cavallo και αφετέρου ναι, όλοι μας έχουμε τρομακτικά μεγάλη δύναμη.
Γιατί όμως δεν την έχουμε συνέχεια;

Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να σηκώσουμε ένα αυτοκίνητο όποτε το θελήσουμε είναι ότι το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να χρησιμοποιεί τόση δύναμη συχνά.  Προκειμένου να βρεθεί τέτοιο απόθεμα δύναμης, ο οργανισμός μας διοχετεύει ενέργεια σταματώντας άλλες βασικές λειτουργίες του.  Γι’ αυτό η υπερδύναμη μας μπορεί να διαρκέσει παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα και μοναχά σε περιπτώσεις που ο εγκέφαλος μας το επιλέγει.

Μεγάλη Ανοχή στον Πόνο
Το αίσθημα του πόνου είναι κάτι που βιώνουμε καθημερινά.  Όπως όμως έχουμε τη δυνατότητα να νιώσουμε τον πόνο, έχουμε και τον τρόπο να τον μπλοκάρουμε ώστε να μην μας εμποδίζει.  Αυτό το καταφέρνουμε με τη βοήθεια των ενδορφινών που είναι το «φυσικό αναλγητικό» του σώματος μας.  Σε περιπτώσεις εξαιρετικής ανάγκης, το σώμα μας εκκρίνει τέτοια ποσότητα ενδορφινών που το αίσθημα του πόνου εξαφανίζεται.  Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που, ενώ ήταν σοβαρότατα τραυματισμένοι, κατάφεραν να κινηθούν χωρίς να νιώθουν καθόλου πόνο.
Γιατί όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε όποτε θέλουμε;

Ο πόνος είναι -δυστυχώς- απαραίτητος στη ζωή μας, γιατί είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά.  Η απουσία του πόνου μας αφήνει ευάλωτους σε εξωτερικούς παράγοντες, αφού δεν καταλαβαίνουμε πως κάτι μπορεί να μας βλάψει.

Όλοι λοιπόν έχουμε υπερ-δυνάμεις.  Aπλά ο εγκέφαλος μας τις εμφανίζει όταν πραγματικά …κάνει καλό!

This entry was posted in Οφέλη and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»