Μια Μπατονέτα Μπορεί να Κάνει το Θαύμα

14Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO). Στόχος η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) και η ευαισθητοποίηση της σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών με καρκίνο.

Message February 2016 Α2 (1)

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο, από τα οποία όμως μόνο ένα 20% έχει πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα.  Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά προσβάλλονται πολύ σπανιότερα από καρκίνο σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο ο καρκίνος παραμένει η συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα.

11Στην Ελλάδα, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.  Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία σήμερα θεραπεύονται.  Για πολλά από τα παιδιά αυτά, όμως, η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών, που πρακτικά σημαίνει αντικατάσταση του «άρρωστου» ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα υγιές, μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη.

12Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε στη χώρα μας μια ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω διαδικτύου, με το σύνθημα Be My Hero – Γίνε ο Ήρωάς μου (η οποία σημειωτέον στήθηκε μέσα σε μόλις 20 μέρες), με σκοπό να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον πολίτη ώστε να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Η Ελλάδα δυστυχώς είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών μυελού.  Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό, όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συμβατοί, λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς.  Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες εθελοντές δότες, δηλαδή σχεδόν το 2% του πληθυσμού, τότε η πιθανότητα εύρεσης δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%!

sb10068664h-001Σήμερα πια, η διαδικασία έχει απλοποιηθεί στο μέγιστο αφού αρκεί ο εθελοντής δότης μυελού των οστών να δώσει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα, ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητά του.  Στη συνέχεια, καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών.  Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή και εξακολουθεί να θέλει να γίνει δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα, αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.

2Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 97% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας.  Για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης μυελού των οστών αρκεί να είναι υγιής, ηλικίας από 18 έως 50 χρονών, να συμπληρώσει την ειδική αίτηση και να δώσει δείγμα σάλιου.  Κατόπιν, καταχωρείται ως υποψήφιος εθελοντής δότης και μπορεί μια μέρα να γίνει ο ήρωας ζωής για ένα παιδί που αντιμετωπίζει σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα και η μόνη του ελπίδα είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

10Η απόφαση να γίνουμε δότες βασίζεται στην καλή μας θέληση και στην ειλικρινή διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο.  Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαμε δεύτερες σκέψεις εάν επρόκειτο για το δικό μας παιδί, όμως σε όλα τα παιδιά αξίζει να δοθεί η ευκαιρία να «ξαναγεννηθούν» και οι γονείς τους να τα ξανασφίξουν υγιή στην αγκαλιά τους.

Δίνουμε ελπίδα και ζωή στα παιδιά όλου του κόσμου …κάνει καλό!

This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

«Η Ideales σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά υπερασπίζεται και τη δική της! Έτσι λοιπόν προτιμά τα ελληνικά από τα greeklish, τα πεζά από τα κεφαλαία, αγαπά το χιούμορ και αποστρέφεται τις ύβρεις και τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς. Ταυτόχρονα, η Ideales πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου, αλλά όχι στην εμπαθή και στείρα αντιπαράθεση. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, διατηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά σχόλια που ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας ή είναι άσχετα με το υπό σχολιασμό άρθρο.»